Edenred Türkiye CIO’su Göksel Marangoz, önümüzdeki dönemde yapay zeka uygulamalarının güçlenmesi ile birlikte özellikle Chatbot ve Robotik Otomasyon uygulamalarının hayatın her alanında karşımıza çıkacağına dikkat çekiyor.
Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Sanal Pos, mobil ödeme, elektronik para, dijital kart gibi dijital ödeme yöntemleri hızla yaygınlaşıyor. Türkiye’de özellikle pandemiyle birlikte ödeme yapma-alma fonksiyonlarının hızla mobile doğru evrildiğini söyleyen Edenred Türkiye CIO’su Göksel Marangoz, önümüzdeki dönemde yapay zeka uygulamalarının güçlenmesi ile birlikte özellikle Chatbot ve Robotik Otomasyon uygulamalarının hayatın her alanında karşımıza çıkacağına dikkat çekiyor.
Kurumsal ödeme çözümleri hizmetlerinde dünya lideri Ticket Restaurant Edenred, sunduğu çözümleriyle şirket, kurum ve son kullanıcıların dijital ödeme yöntemlerine geçişini de kolaylaştırıyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ödeme yöntemlerinin hızla mobile evrildiğini söyleyen Edenred Türkiye CIO’su Göksel Marangoz, bu yöntemlere hızlı adaptasyon anlamında Türkiye’nin bir çok gelişmiş ülkeye göre fark yarattığını belirtti. Geleceğin teknolojisini düşünüldüğü gibi dev teknoloji şirketlerinin değil, tüketicilerin belirlediğini söyleyen Marangoz, bugün yaptığımız alışılagelmiş rutin işlerimizin Z kuşağı ile birlikte tarihe karışacağına işaret etti.
Parmak izinden yüz ve retina tanımaya evrileceğiz
Teknolojinin finans sektörüne olan etkisinin ödeme sistemlerinin gelecekte bambaşka bir boyuta geçeceğinin göstergesi olduğunu söyleyen Göksel Marangoz, “Günümüzde kullanıcıların güvenlik endişeleri nedeniyle biyometrik ödeme sistemlerine ilgi arttı. Mobil cihazlarda yer alan parmak izi güvenlik sistemleri şifrelerin yerini alırken, bir müddet sonra retina, yüz tanıma sistemlerini daha fazla kullanır olacağız. Ödeme sistemleri güvenlik sistemlerinin de paralel olarak gelişmesiyle birlikte hızla mobilleşiyor. Tüketicinin beklentisi de bu yönde. Türkiye’deki iyi örneklere baktığımızda, bu anlamda dünyanın pek çok ülkesinden ileride olduğunu söyleyebiliriz.” dedi.
Chatbot ve Robotik Otomasyon teknolojileri yeni dönemde tekrar şekillenecek
Teknoloji şirketlerinin ya da girişimcilerin tüketicinin karşısına çıkardıkları teknolojiyi talebe göre değerlendirdiklerini söyleyen Marangoz, “Beklenen talebi göremezlerse, öğrendikleri bilgilerle ürünlerini farklı bir yöne çevirip o alanda tüketicinin karşısına tekrar çıkıyorlar. Yakın geçmişte birçok alanda yeni teknolojilerin hayatımıza girdiğini, kısa bir süre sonra geri çıktığını ya da şekil değiştirdiğini görüyoruz. Buna en iyi örneklerden birinin Chatbot teknolojileri olduğunu düşünüyorum. Yapay zeka uygulamalarının güçlenmesi ile birlikte önümüzdeki dönemde Chatbot uygulamaları ve robotik otomasyon teknolojilerinde bir devrim yaşayacak ve her yerde karşımıza çıkmaya başlayacak.”
Edenred farklı teknolojilere yatırım yapıyor
Edenred olarak tüm dünyada her alanda farklı teknolojiler kullandıklarını ve trendleri takip ettiklerini söyleyen Marangoz, “En ileri güvenlik sistemlerinden veri merkezi ve veri tabanı uygulamalarına, mobil altyapılardan micro service mimarilerine kadar her alanda yatırımlarımız var. Gelecek dönemde data, analitik, tahminleme ürünlerinin öne çıkacağını görüyoruz. Bu teknolojiler kullanılarak paydaşlara sunulacak deneyim ve fırsatların fark yaratmak için önemli bir kaldıraç olacağına inanıyoruz.” dedi.
Z kuşağı kendi işini kendisi yaratacak
Z kuşağının da Edenred’in önemsediği bir konu olduğunu ifade eden Marangoz şunları söyledi: “Bundan 12 yıl önce bir teknoloji konferansında duyduğum “Şu an doğan çocukların %80’inin işleri henüz icat edilmedi” cümlesini hiç unutmuyorum. Gerçekten de o günden bu güne o kadar yeni pozisyon, teknoloji, farklı iş alanları yaratıldı ki, biz kurumlar bu trende uymaya, anlamaya ve takip etmeye çalışıyoruz. Z kuşağı dijital dünya içerisinde doğdu. Doğdukları gün, etrafındaki herkes, tek parmağı ile tüm bilgiye erişebilir durumdaydı. Dolayısı ile Z kuşanın yaratmak istediği dünyada artık kurumsal şirketlerde alışagelmiş rutin işlerin aynı şekilde yapılmaya devam edileceğini düşünmüyorum.”