Ödeme sistemleri sektörüne hizmet ve altyapı sağlayan şirketlerin inovatif projelerinin ödüllendirildiği PSM AWARDS 2020’nin kazananları belli oldu.
PSM dergisinin finans, teknoloji ve sigorta sektöründeki teknoloji odaklı inovatif projeleri öne çıkararak yaratıcılığı teşvik etmek amacıyla düzenlediği PSM AWARDS 2020’nin kazananları belli oldu. Kazananlar ödüllerini, 28 Aralık’ta düzenlenen online törenle aldı.
Önceki yıla göre başvuru sayısının iki kat arttığı PSM AWARDS’ta projeler, sektör ve şirket ölçeklerine göre Altın PSM, Gümüş PSM ve PSM Başarı Ödülü için yarıştı. En yoğun rekabet geçen yıllarda olduğu gibi yine “En İnovatif Ürün” kategorisinde yaşandı.
Yüzlerce proje “Dijital Dönüşüm”, “Yenilikçi Müşteri Etkileşimi ve Deneyimi”, “En İyi Altyapı”, “Tutundurma, Pazarlama Başarısı”, “İnovatif Hızlandırma, Kuluçka”, “Kurum İçi İnovasyon”, “Sosyal Sorumluluk”, “Yılın Teknoloji Sağlayıcısı” ve “Yılın Ekibi” kategorilerinde yarıştı. İki proje ise “Özel Ödül”e layık görüldü.
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen PSM AWARDS’a Paynet “Platin Sponsor”, Corpus Sigorta “Altın Sponsor”, Mastercard ve AustriaCard Türkiye de “Özel Ödül Sponsoru” oldu. CPP Group Türkiye, PayFix, FinTech İstanbul, Sodexo Avantaj ve Ödüllendirme Hizmetleri, Startups.watch, VakıfBank ve Ziraat Bankası da ödül programın destekçileri arasında yer aldı.
Uzaktan yürütülen dijital süreçler ve yenilikler ön plana çıktı
FinTech İstanbul Danışma Kurulu Üyesi Dr. Soner Canko’nun başkanlığını yaptığı ve farklı disiplinlerdeki uzmanlıklarıyla tanınan jüri üyelerinin titiz bir çalışmayla belirlediği ödüller için zorlu bir değerlendirme süreci yaşandı.
Ödül töreninde konuşan jüri başkanı Canko, diğer sektörlerle kıyaslandığında Türkiye’de en fazla teknoloji kullanan ve yenilikçi adımlarıyla dikkat çeken finans sektörünün, 2020 yılında salgın etkisiyle birlikte daha hızlı ve köklü bir dijitalleşme sürecine girdiğine işaret etti. “Bu durum başvuru sayısına ve çeşitliğine de yansıdı. Geçen yıl ‘rekor başvuru’ demiştik ama bu yıl başvuru sayısı neredeyse üç katına çıktı. Haliyle biz de jüri üyeleri olarak oldukça zorlandık” diyen Canko, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Projelerin çoğunda uzaktan yönetilen, dijital süreçler ve yeniliklerin etkin olduğunu gördük. Büyük emek ve yatırımlarla ortaya çıkarılan ürün ve hizmetler, uluslararası arenada da ses getirebilecek kalitedeki yenilikler arasında seçim yapmak jüriyi zorladı. Verilen emeklere aynı titizlik ve özveriyle yanıt vermeye, başarılı işlerin artarak devamı için cesaret verici ödüllendirmeler yapmaya çalıştık.”
“Dijitalleşmenin nabzını tuttuk”
PSM AWARDS’a “Platin Sponsor” olarak destek olan Paynet’in CEO’su Serkan Çelik ise şunları söyledi: “2020, tüm zorluklarına rağmen dijital süreçlerin dönüşümü açısından muazzam bir yıl oldu. Tüketicinin dijitale yönelik alışkanlıkları ani ve dramatik bir biçimde değişti. Yeni nesil ödeme yöntemlerine duyulan ihtiyacın artması, pek çok parlak proje ve çözümün de ortaya çıkmasına uygun ortam hazırladı. Yıl boyu yaşanan gelişmelerin ve gelecek vadeden projelerin nabzını PSM AWARDS aracılığıyla tutmaktan mutluluk duyuyoruz. Dijital dönüşüm yaşamın merkezine konumlanmışken, bu dönüşüme ayna tutan böylesine önemli bir etkinliği sponsor olarak desteklemek bizim için büyük bir gurur kaynağı oldu.”
Sektör yarıştı, yazılımcı gençler kazandı
PSM AWARDS her yıl olduğu gibi, bu yıl da bir sosyal sorumluluk projesi olarak devam etti.Projeler ödüller için yarışırken bir yandan da yazılım alanında gelişmeye istekli gençler desteklenerek önemli bir sosyal sorumluluk projesine katkı sağlandı. Önceki yarışmalarda başvuru ücretleriyle Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) “Yarını İnşa Et” projesi ve “KızCode” sosyal girişiminin desteklendiği yarışmada bu kez başvuru gelirleri “Kodluyoruz” eğitimlerine fon olarak aktarıldı.
Kodluyoruz, Türkiye’yi teknoloji alanında dünya çapında bir yetenek merkezi haline getirmek amacıyla, öncelikle genç kızlar olmak üzere nitelikli yazılımcılar yetiştirmeyi ve gençleri Endüstri 4.0’a hazırlamayı hedefleyen bir sosyal girişim. PSM AWARDS 2020’nin sağladığı maddi katkının daha fazla gence ücretsiz ve sonu istihdama bağlanan eğitimleri ulaştırmalarına yardımcı olması açısından çok değerli olduğunu vurgulayan Kodluyoruz kurucusu Gülcan Yayla, “13 milyon gencimiz var ama OECD ülkeleri arasında en yüksek genç işsizlik oranlarından birine sahibiz. Üç gençten biri, ne çalışıyor ne de bir eğitim alıyor. Bilgisayarla ilgili bölümlerden mezun olanlarsa en çok işsiz kalan 10 gruptan biri. Yeni teknolojilerde yetişmiş insan bulmak ekonomik büyüme için en önemli ama aynı zamanda en zor ihtiyaç haline geldi” dedi.
Yayla, Kodluyoruz eğitimleriyle gençleri doğru şekilde, yoğun yazılım programlarında yetiştirdiklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Uzun zaman işsiz kalmış bir gencin yazılım gibi katma değerli bir alanda çalışmaya başlayıp bir yandan teknoloji şirketlerinin en büyük sorunlarını çözmesi hem o gence, hem şirketlere hem de toplumsal gelişimimize büyük katkılar sunuyor. Bunu yaparken özellikle kadın yazılımcıları destekliyoruz. Bu yolculuğumuzda yarışmacıların desteğini görmek bizim için çok anlamlı oldu, herkese çok teşekkür ederiz.”