Page Executive tarafınan yapılan “C Level Maaş Analiz Anketi 2021” çalışması sonuçları belli oldu.
Page Executive tarafınan yapılan “C Level Maaş Analiz Anketi 2021” çalışması sonuçları Türkiye’deki şirketlerin cirosu, faaliyet sektörü ve pazar eğilimlerini göz önünde bulundurarak yönetici pozisyonları için maaş durumu hakkında genel bilgi veriyor.
Bu Anketin sonuçları, 2020 boyunca geliştirilen çeşitli işe alım süreçleri, müşteri toplantıları ve aday görüşmeleri aracılığıyla Page Executive’in deneyimine dayanıyor. Page Executive Türkiye Direktörü Melih Mümünoğlu, bu anket verilerine dayanarak, şirketlerin üst kademelerinde görev alan C level profesyonellerle ilgili görüşlerini şöyle özetliyor;
Giderek daha rekabetçi, belirsiz, küreselleşmiş ve son derece dijitalleşmiş profesyonel ortamda yetenek, farklılaştırıcı bir unsur haline geliyor. Şu anda şirketler, en iyi profesyonelleri belirlemeyi, kendilerine çekmeyi, elde tutmayı ve geliştirmeyi amaçlayan politikaları tanımlama ve uygulama zorluğuyla karşı karşıyadır. Ayrıca farklı kuşaklardan, farklı beklentilere sahip profesyonellerin performans ve ekip çalışmasını en üst düzeye çıkarabilmek de büyük önem taşıyor.
Çoğu sektörde ve piyasada ekonomik ve sosyal bir krizle sonuçlanan küresel sağlık krizinin damgasını vurduğu bir dönemde, ücret seviyelerinde de önemli dalgalanmalar kaydedildi. Yönetim rolleri için maaş sabit kalsa da, ikramiye bileşeni kurumsal karların azalması nedeniyle ciddi ölçüde etkilendi. Belirsizliğin etkisini azaltmak için özel bonus sistemleri de devreye alındı. Yeni yeteneklerin, esnek iş ve yaşam dengesi, çeşitlilik, kapsayıcı ve kurumsal sosyal sorumluluk gibi “duygusal maaş” paradigmasıyla ilgili olarak beklentilerinin yükseldiği gözlemlendi.
Stratejisinin merkezine insanı alan, kültür ve değerlerin desteklenmesi hedefinde olan kuruluşlar, iş piyasasında cazip bir işveren olarak görülüyor. Uzun vadede, en iyi yeteneği alan şirketler rakiplerine kıyasla kesinlikle daha iyi bir konum elde ediyorlar. Sabit ve değişken parasal ücret ,sosyal yardımlar ve duygusal ücretler, bugün performans ve motivasyon açısından mükemmel bir ekip oluşturmanın temel faktörleri olmaya devam ediyor.
Şirketlerin sağladığı en yaygın yan hakların başında araba, sağlık sigortası, emeklilik fonu ve ikramiye ya da hisse senedi geliyor. Bu tür faydalar şirketin çekiciliğini güçlendirmeye, iş değiştirmeye yönelen yetenekleri yakalamaya veya mevcut çalışanlarını korumaya yardımcı oluyor.
Sektörlere göre Anket sonuçları şöyle bir tabloyu ortaya koyuyor.
BANKACILIK
Bankacılık sektörü şu anda istikrarlı, dijital projeler ve süreçlerle sürdürülüyor. En çok denetim, kontrol ve risk rollerindeki yöneticiler aranıyor.Hem Kurumsal ve Yatırım Bankacılığında hem de Bireysel Bankacılıkta Risk, Uyum ve Denetim pozisyonları yüksek talep görmeye devam edecek. Dijitalleşme ve inovasyon, şirketleri BT, Dijital ve bankacılık bilgilerinin bir kombinasyonunu sunan profesyoneller aramaya zorlayan temel konular olmaya devam ediyor.
FİNANS
Sektör, giderek çok yönlü profesyoneller ihtiyaç duyuyor. Veri devrimi, yüksek Excel bilgisine, güçlü analitik becerilere ve ERP’lerle ve BI’da çalışma deneyimine sahip profesyonellere olan talebe yansıyor. Özellikle ekip yönetimi, stratejik vizyon, uygulamalı, organizasyonel beceriler ve baskı altında çalışma yeteneği gibi belirli sosyal becerilere sahip yöneticilere talep artıyor.
SATIŞ
Ticari pozisyonlar hala şirketler tarafından yüksek talep görüyor.
Pazarlama profilleri, artık temel ve stratejik roller oynayan geleneksel iletişim rollerinden gelişiyor. Büyümekte olan dijital pazarlama alanında da uzmanlaşması beklenen profesyonellerin stratejik düşünme ve özel teknik bilgiye hakim olmaları bekleniyor.
Günümüz piyasasındaki en iyi adayları çekmek için işverenler iyi maaşlar ve esnek çalışma saatleri ve ev ofis çalışması gibi avantajlar sunuyor.
SAĞLIK
Stratejik pozisyonlar için, oldukça dinamik olan Sağlık Hizmetleri pazarında
kıdemli profesyonellere yüksek bir talep var. Maaş eşitliği, şirketin itibarı ve esnek çalışması, yetenekleri çekmek ve elde tutmak için belirleyici oluyor. Sağlık sigortası, yemek parası ve bazı durumlarda bir şirket arabası gibi yan haklar son derece arzu edilen özellikler arasında yer alıyor.
İnsan Kaynakları
Sektörün profesyonelleşmesi, temel iş unsurları olarak İK pozisyonlarının stratejik rolünün daha fazla tanınmasıyla paralel olarak gelişiyor.
Teknoloji, finans, veri analizi (İK Analitiği) veya BT gibi özel bilgilerle katkıda bulunan çapraz profil arayışı artışta. Maaş, önemli bir faktör olmaya devam ediyor, ancak belirleyici değil. Şirketin kültürü ve ortamı, eğitim ve büyüme fırsatları ve iş hayatı dengesi gibi diğer faydalar, karar vermede giderek daha önemli hale geliyor. İK Yönetimi sorumlulukları, iş alanlarına, ciro hacmine, personel sayısına, lokasyon ve kapsama göre değişiklik gösterecektir. İdari ve geliştirme pozisyonları arasındaki net ayrım sayesinde, pazar trendlerinde değişiklikler göreceğiz. Bir tarafta süreçlerin, prosedürlerin, operasyonların ve maliyetlerin optimizasyonu olacak. Diğer yandan, çalışanın önceki deneyimlerine büyük bir odaklanma ve bireysel ve ekip performanslarının sürekli olarak değerlendirilmesini göreceğiz.
Şirketlerin başarısı çalışanlara bağlıdır ve bunun tersi de geçerlidir.
PERAKENDE
2020 yılında, satın alma ve satış operasyonlarında sürekli bir dijitalleşme yaşanırken, aynı zamanda şirketler müşteri yakınlığına ve deneyimine daha fazla önem verdi. Bu yeni bir konsepte yol açtı – Omni kanal perakendeciliği. Giderek daha rekabetçi hale gelen bir pazarda, rekabet avantajı elde etmek için nasıl fark yaratılacağını bilmek zorunludur.
COVID-19, sektörü hızla kendini yeniden icat etmeye mecbur etti ve e-ticaretin yükselişine katlanarak katkıda bulundu.
Cazip maaşlar önemli bir faktör olmaya devam ediyor, ancak en iyi yetenekler iş hayatı ve özel yaşam dengesine önem veriyor ve esneklik, yetenekleri çekmede ve elde tutmada önemli bir faktör haline geliyor.
BT
İdeal olarak aynı sektörde BT teknik bilgisi ile iş deneyimi – bilgi bir kombinasyonunu sunan güçlü profesyoneller için artan bir talep yaşanıyor. “Dijital dönüşüm”, Siber Güvenlik, IOT, Bulut, Makine Öğrenimi, Veri gibi artan bir uzmanlık pozisyon ihtiyacına dönüştü.
Şu anda, güçlü sert ve yumuşak becerileri birleştiren profiller için büyük bir talep var. Liderlik, empati veya iletişim becerileri en değerli davranışlardan bazılarıdır.
Teknolojik çevre, projenin doğası veya rolün sorumlulukları, teknoloji meraklısı adaylar için artan bir önemde.
MÜHENDİSLİK
Genel olarak, COVID-19 pandemisinden önce sektör, tasarımcılar, bakım ve otomasyon profilleri için daha fazla talebin olduğu FMCG, Ambalaj ve İlaç sektörlerindeki olumlu trendlerle geçen yıla kıyasla istikrarlı kaldı. Bununla birlikte pandemi, birçok şirketin faaliyetlerini dondurması veya süreçlerini ve hatta faaliyetlerini tamamen değiştirmek zorunda kalmasıyla sektöre büyük değişiklikler getirdi. Yeni nesiller için, maaş artık tek belirleyici faktör değil, esneklik ve iş hayatı dengesi önem kazanıyor.
Maaş, en iyi yetenekleri çekmede anahtar faktördür. Ancak, büyük oyuncular kendi aralarında en iyi insanlar için rekabet ettikleri için, adayın kararını sadece tazminat ve yan haklar değil, agresif bir ikramiye planı ile etkileme çabasında oluyor.