Görüntülü iletişimde sunduğu yenilikçi çözümlerle hibrit çalışma deneyimine güç katan Zoom’un Gelişen Pazarlar Müdürü Emrah Aydın ile özel bir röportaj yaptık.
Pandemiden günümüze genel değerlendirmelerinizle başlamak isterim. Pandemide eğitimden sağlık hizmetlerine, perakendeye, finansal hizmetlere ve profesyonel hizmetlere kadar her şey hızla değişti. Zoom, bu dönemde çoğu sektörün ve kullanıcının imdadına yetişerek iletişimi sürdürülebilir kıldı. 2020 ve 2021 yıllarında kullanıcı ilgisi ve katılım sayıları nasıl oldu?
Tüm dünya koronavirüs salgınına hazırlıksız yakalandı. Bu durumun işimiz için anlamı, bir anda onlarca kat artan kullanıcı sayısı demek oldu. Halka açık bir şirket olduğumuz için paylaşabileceğimiz ilgi çekici verileri şu şekilde sıralayabiliriz:
- Dünyada günlük toplantı kullanıcı sayıları Aralık 2019’da 10 milyonken, Mart 2020’de 200 milyona, Nisan 2020’de ise 300 milyonun üzerine çıktı.
- Zoom’un bu dönemde iş dünyasındaki kullanıma ayrıca bakmak gerek. Zoom olarak toplantı çözümlerinde ihtiyaç duyulan işlevler ve platformumuzun karşıladığı senaryolar, teknoloji dünyasının saygın araştırma kuruluşlarından Gartner’ın her yıl en iyileri açıkladığı Magic Quadrant listesinde 2020 yılında iki liderlik almayı başardı. Üst üste beşinci yıl toplantı çözümlerinde liderlik alan ve altı kez bu listeye seçilen Zoom, bu yıl Bir Servis Olarak Tümleşik İletişim (UCaaS) Magic Quadrant lideri de olmayı başardı. 15 şirketin değerlendirildiği bu listede öne çıkan, kullanım kolaylığı, servis güvenilirliği, inovasyon hızı ve iyileştirmeler gibi özelliklerimiz hem iş dünyası hem de iş dünyası dışı kullanımda önemli faydalar sağlayarak Zoom’a olan ilgide en önemli tercih noktaları oldular.
- Kısa süre önce duyurduğumuz 2022 Mali Yılı İkinci Çeyrek Raporun göre ise Son 12 ayda gelire 100 bin dolardan fazla katkı yapan müşteri sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %131 artmış durumda.
Son on yıldır video iletişim platformu olarak elde ettiğimiz başarılar bizi mutlu ediyor, ancak şirket tarihinde son 18 aydan daha dinamik bir dönem hiçbir zaman olmadı. Bahsettiğim rakamlar da aslında bunu teyit ediyor. Özetle Zoom bugün, işi, iletişimi ve iş birliğini yeniden tasarlamak isteyen kurumları ve bireyleri destekleme konusunda bizi son derece iyi konumlandırdığına inandığımız, toplam çalışan sayısı 10’dan fazla olan ve yarım milyonu aşan müşteri sayısıyla küresel bir markaya dönüşmüş durumda.
Çalışma hayatında hibrit düzene geçiş Zoom’a olan ilgi ve talebi nasıl etkiledi? Pandemi sonrası günümüz çalışma hayatında hibrit modellerin denendiğini görüyoruz. Bu yeni dönem belirsizlikleri ve yeni talepleri beraberinde getiriyor. Salgın sonrası için öngörülen hibrit çalışma düzeni için sizin tespit ve önerilerinizi öğrenebilir miyim? Üzerinde çalıştığınız hibrit çalışma modeli konusunda da bilgi alabilirsem sevinirim.
Geçtiğimiz 1,5 yıl süresince dünyanın dört bir yanındaki çalışanlar, salgın nedeniyle ortaya çıkan benzersiz koşullara, yeni zorluklara ve hızlı dönüşüme göğüs gerdi ve birçoğu Zoom platformunu kullanarak bunu başarıyla gerçekleştirdi.
Pandemi sonra ofislere fiziksel olarak dönüşün nasıl olacağı ise çok tartışılan bir konu. Tüm sektör bu konuda hala araştırmaya, deneyimlemeye ve öğrenmeye devam ediyor. Bununla birlikte Zoom’un elinde tüm iş dünyasının işine yarayacak çok fazla iç görü var.
Bu dönemin en önemli çıktılarının başında çalışanlar için artık en önemli önceliklerden birinin esneklik olması geliyor. Örneğin Zoom tarafından Zoomies’te yapılan bir ankete göre çalışanların sadece %1’i ofiste tam zamanlı çalışmak istediğini ifade etti. Aynı ankete göre çalışanların yarısının tercihi hibrit çalışma iken, dörtte birinin tercihi ise evden tam zamanlı çalışmak. Çalışanların geri kalanının evden tam zamanlı çalıştığını belirtelim.
Zoom platformu, sektördeki 10 yıllık deneyiminin en zorlu döneminde kendi uzaktan çalışan ekiplerinin müşterilerine başarılı bir şekilde destek vermesini sağlayan video, telefon, sohbet, oda ve etkinlik çözümleri sunuyor. Dolayısıyla bu başarılı süreci göz önünde bulundurarak fiziksel ofislere dönüş konusunda acele etmiyoruz. Bu noktada, uzaktan ve ofis içi çalışmayı bir araya getiren hibrit bir çalışma modeli tasarlıyoruz ve bu konuda kesin kararlar almadan önce denemelere devam ediyoruz.
Örneğin Zoom Sidney’deki ofisini bu yaz açtı. Ancak bölgedeki salgın riski nedeniyle kısa süre sonra geçici olarak bu ofisi kapattık. Güvenli olduğunda Sidney ofisini yeniden açmayı planlıyoruz. Salgın ile ilgili yeni bir olumsuz tablo durumunda yeni bir ofis açma planlarını erteleyebiliriz. Bu konuda ihtiyatlı davranıyoruz ve ofisleri, karma bir yaklaşımın bileşenlerinden biri olarak görüyoruz. Öte yandan çalışanlar fiziksel ofislere dönüş konusunda, işverenlerinin kendi güvenliklerini ve esenliklerini önemsediğinden emin olmak istiyor. İşverenler ise çalışanlarının ofis dışında uzaktan çalışırken de yüksek performans gösterebileceklerine inanmak istiyor. Bu noktada teknoloji her iki tarafında içini rahatlatacak en doğru araç.
Zoom’un Türkiye’de talep ve kullanım yaygınlığı konusunda neler söylemek istersiniz?
Türkiye’deki kullanıcıların Zoom’a gösterdiği ilgiden son derece memnunuz. Türkiye’de özellikle pandemi etkisi ile hem bireysel hem de kurumsal tarafta Türk kullanıcılarımızın sayısı ciddi bir şekilde arttı. Zoom olarak ülke bazında veri açıklamıyoruz, ancak Türkiye’deki kullanıcı sayılarının değişimiyle ilgili çarpıcı bir istatistik paylaşabilirim. Ocak-Nisan 2020 arasında Türkiye’deki Zoom ücretsiz kullanıcı kayıt sayısı, Nisan 2020’de ocak ayına göre 139 kat arttı. Kurumsal tarafta ise toplamda 10 ve daha fazla çalışana sahip şirketlerdeki ücretli Zoom kullanıcılarının sayısı da yine aynı dönem arasında 10 kat artış gösterdi. Bu dönemde Türkiye, kullanıcı bazında dünyada en hızlı büyüyen 5 ülkeden biri oldu. Zoom’a ve sunduğumuz yeni özelliklere de Türkiye’de hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılarımızın ilgisi artarak sürüyor.
Zoom’dan maksimum fayda sağlamak isteyen işletmelere neler önerirsiniz? Yıl içerisinde yeniliklerinizi birbiri ardına duyurdunuz. Zoom Room, Zoom Phone ve Zoom Apps ilk aklıma gelenler. Bu yeniliklerinizi bize hatırlatabilir misiniz? Yeniliklerinize kullanıcı ilgisi nasıl oldu?
Pandemi döneminde çalışanların işlerini uzun süre evden başarıyla yapmaya devam etmesi, işverenlerin bundan sonraki süreçte çalışma modelinin nasıl olacağına dair yaklaşımlarında dikkate almaları gereken bir durum. Artık çalışma hayatında neyin mümkün olduğunu biliyoruz, bu nedenle çalışanların pandemi sonrası çalışma hayatının yeni döneminde önem verdiği konuları ve ihtiyaçlarını belirlemek için çalışan ve işveren arasında daha güçlü bir iletişim olması şart.
Zoom olarak temel ilkelerimizden biri; çalışanlarını sürekli olarak ofise dönüş planlamalarına dahil eden ve potansiyel durumlarla ilgili endişelerini ifade etmeleri için güvenli bir alan yaratmak. Kurumların kendi ekiplerinde bu güveni yaratabilmeleri için iletişimde şeffaf ve tutarlı olmaları, çalışanların ihtiyaçları doğrultusunda hareket etmeleri, çalışanlarını dinlemeleri ve onlara samimi olmaları gerekiyor. Kurumların hibrit yaklaşımın öne çıktığı çalışma hayatının yeni döneminde çalışanları ile güven odaklı bir ilişki kurabilmesi için iletişim araçlarını doğru bir şekilde iş süreçlerine entegre etmeleri şart. Bu noktada Zoom’dan maksimum faydayı elde edebilmek için kurumların platformumuzun güncel özelliklerini ve kendi alanlarında işlerine yarayacak yenilikleri iyi takip etmeleri gerek. Bu özelliklerden biri Zoom Rooms.Zoom hem yüz yüze hem de uzaktan çalışanlar için kapsayıcı bir deneyim yaratmak üzere tasarladığı Akıllı Galeri gibi özelliklere sahip Zoom Rooms platformu ile hem çalışanları hem de işverenleri memnun edecek hibrit çalışma modeline önemli bir katkı sağlıyor. Şirket, Zoom Rooms çözümü ile şirketlerin çalışan sağlığı ve güvenliğini stratejilerinin merkezine koymasına olanak tanıyor.
Bir diğeri olan Zoom Apps ile, halihazırda 1500’den fazla üçüncü taraf entegrasyonuna ev sahipliği yapan Zoom App Marketplace’in tekliflerini genişletiyoruz. Zoom Apps ile, favori uygulamalarınızı toplantılarınıza dahil ederek verimliliği artırabilir ve iş akışlarınıza odaklanabiliyorsunuz. Zoom Apps kullanıcılara görüntülü iletişimde daha fazlasını başarabilmeleri konusunda destek oluyor. Şu anda platformda, beyaz tahta, proje yönetimi, not alma ve video oyunları dahil olmak üzere, kurumsaldan tüketici kullanım senaryolarına kadar 50’den fazla Zoom uygulaması mevcut. Tabii bunlar arasında dediğiniz gibi CRM uygulamaları da var. Zoom olarak yakında kullanıma sunacağımız uygulamalar üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bulut telefon hizmetimiz olan Zoom Phone’u Nisan ayında Türkiye’deki kullanıcılarımızla buluşturmuştuk. Sesli iletişimi kolaylaştırmak için modern kullanıcı deneyimine sahip kurumsal özellikler sunan Zoom Phone, kurumların iş iletişimlerini Zoom’un hepsi bir arada, video öncelikli tümleşik iletişim platformunda birleştirmek için eski telefon sistemlerinden uzaklaşmalarına olanak tanıyor.
Makine Çevirisi sistemlerinde dünyanın önde gelen girişimlerinden Kites GmbH’yi de satın almanız geleceğe dönük olarak büyük bir heyecan yarattı. Entegrasyon şu an hangi aşamada? Bu geliştirme Zoom’un üretkenliğine ve geleceğine nasıl bir katkı sunacak?
Zoom olarak kullanıcılarımızın toplantı üretkenliğini artırarak onları daha fazla memnun etmenin yeni yollarını sürekli arıyoruz. Makine Çevirisi çözümleri ise üzerine kafa yorduğumuz konulardan biri. Geçtiğimiz haziran ayında gerçek zamanlı Makine Çevirisi (MÇ) sistemlerinde dünyanın önde gelen girişimlerinden olan Kites GmbH’yi (Karlsruhe Bilgi Teknolojisi Çözümleri) satın almak için bir anlaşma imzaladık. Bu anlaşma ile 2015 yılında kurulan Kites’ın Kites’ın 12 bilim insanından oluşan yetenekli ekibi, Zoom kullanıcıları için çok dilli çeviri desteği sağlayarak Zoom’un mühendislik ekibinin toplantı üretkenliğini ve verimliliğini artırmak için makine çevirisi alanında kendisini geliştirmesine yardımcı olacak. Dil, coğrafi konum veya diğer engeller ne olursa olsun, iş birliğini sorunsuz hale getirmek için uyumlu görevlerimizle Kites’ın yenilikçi ekibinin Zoom’a tam olarak entegre olacağından eminiz. Öte yandan Zoom olarak gelecekte Almanya’da bir Ar-Ge merkezi açmayı da planlıyoruz.
Zoom, App Annie’nin verilerine göre uzun süredir ilk sırada bulunuyor ve liderliğini kimseye kaptırmıyor. Kullanıcılar tarafında vazgeçilmez olmanın formülü nedir? İletişimde en çok kullanılan uygulama olmanızın ardında nasıl bir vizyon yatıyor?
App Annie’nin verilerine göre Zoom, TikTok, Facebook, WhatsApp ile 2020’de tüm dünyada en çok indirilen uygulamalarının arasında yer aldı. Yine App Annie verilerine göre, Zoom iş dünyasına yönelik uygulamalar içinde ilk sırada yer alırken, iOS işletim sistemli Apple cihazlarında da Zoom 2020’nin en çok indirilen uygulaması oldu. Bunun dışında Microsoft’un Azure Marketplace platformunda da ilk 5 içerisinde yer aldık.
Tümleşik bir iletişim platformu olarak sunduğumuz basitlik, güvenilirlik ve inovasyonu kullanıcı tarafında vazgeçilmez olmanın anahtarı olarak görüyoruz. İş sürekliliği ve kurum kültürü açısından platformumuz ofis dışı bir deneyim sunuyor ve bu da şu an her zamankinden daha önemli. İnsanların Zoom’u kullanarak hem iş hem de arkadaşları ve aileleriyle iletişimde kalabildiklerini görmek bizim için harika bir deneyim.
Öte yandan Zoom’un bir platform olarak başarısında, CEO’muz Eric S. Yuan’ın “internet çağında video öncelikli çalışma” vizyonu önem taşıyor. Bu vizyonu gerçekleştirmek için, sıfırdan bir platform yaratmak gerektiğine inanan Yuan, şirketin ilk yıllarında ürünü mükemmelleştirmek için çalıştı. Sıfırdan kodlanan Zoom, Cloud Native denilen ve bulut üzerinde doğmuş tüm uygulamalar gibi, hız ve ölçeklenebilme konusunda büyük avantajlara sahip. Koronavirüse herkes gibi biz de hazırlıksız yakalandık ve çok kısa sürede kullanıcı sayılarımızda büyük artışlar yaşadık. Örneğin 2019 Aralık ayında günlük 10 milyon olan toplantı katılımcı sayımız mart ayında 200 milyon, nisan ayında ise 300 milyonu aştı. Ancak en yoğun zamanımızda bile kurulan platformun yapısı, kaynaklarımızın yüzde 50’sinden fazlasını kullanmamızı gerektirmiyordu. Tüm veri merkezimiz stres altına girse bile, Amazon Web Services ve sonradan eklediğimiz Oracle gibi ‘hizmet olarak altyapı’ (IaaS) ortaklarımızın altyapıları üzerinden kesintisiz hizmet vermeye devam edebiliyoruz.
Zoom oldukça dinamik bir platform ve her güncellemede yeni bir özelliği keşfediyoruz. Yakın zamanda gerçekleşen ve inovasyonun ön planda olduğu Zoomtopia’da da bir dizi yenilik duyurdunuz. İş akışlarını birbirine bağlayan yeniliklerinizi okurlarımıza hatırlatabilir misiniz? Bu yeni özellikleri ne zaman kullanmaya başlayacağız? Kısa ve uzun dönem hedeflerinizde neler var?
Bu yılki Zoomtopia’da modern iş gücüne olanak sağlamak, iş akışlarını birbirine bağlamak, toplulukları güçlendirmek ve etkileşim kurmak için tasarladığımız bir dizi yenilik duyurduk. Bunlar arasın iş akışlarını birbirine bağlama konusunda işletmelerin elini güçlendirecek çözümlere kısa kısa bakacak olursak:
- Zoom Apps: Zoom Apps toplantı iş akışlarını optimize etmek için sunulan bir çözümdür. Zoom bu yılın ilerleyen günlerinde Zoom Apps for Webinars, Zoom Apps for Mobile ve çok daha kapsamlı deneyimler sunacak yeni uygulamaları Zoom Apps çatısı altında sunmayı planlıyor.
- Zoom Chat Huddle View, sanal olarak çalışırken ekiplere bağlantıda olma hissi vermek için potansiyel olarak görsel bir kanal düzeni sağlayacak bir özellik. Bu sayede, kanal üyeleri kendi seçtikleri benzersiz bir sanal arka plan seçebilecek, sohbet edebilecek, kanalda kimlerin olduğunu kolayca görebilecek ve meşgul veya müsait olup olmadıklarını hızlı bir şekilde belirleyerek ekipleri bir araya getirebilecek.
- Zoom Phone Video Voicemails, iş arkadaşlarınıza gönderdiğiniz standart sesli postalara göre görüntülü mesaj bırakma özelliğiyle daha çekici bir alternatif olarak Zoom tarafından sunulan bir diğer yenilik olarak dikkat çekiyor.
- Zoom Continuous Collaboration, Zoom platformu ve üçüncü taraflar arasında daha sıkı entegrasyonlarla araçlar arasında iş birliği yapmayı kolaylaştırmayı amaçlayan bir özellik. Planlanan bu geliştirmelerle kullanıcılar Zoom platformundan ayrılmadan, belgeler üzerinde kolay başvuru ve iş birliği için Zoom Meetings’ten Zoom Chat’e dosya, kayıt ve sohbet paylaşma ve dosya paylaşım çözümleriyle entegrasyon olanağından yararlanabilecek.
- Zoom Widget, kullanıcıların toplantıda kimlerin olduğunu görmelerine ve geç kalıyorlarsa Zoom Chat’i kullanarak toplantı sahibini bilgilendirmelerine olanak tanıyan, pratik bir çözüm olarak sunulan bir diğer yeni özellik. Zoom Widget, toplantılardaki kişilerin zamanı ve beklentileri yönetmelerine ve takım arkadaşlarını haberdar etmelerine yardımcı oluyor.
Bu yeniliklerle iş akışlarını birbirine bağlayarak ve düzenleyerek süreçleri basitleştirirken daha verimli, iş birliğine dayalı ve ilgi çekici bir kullanıcı deneyimi oluşturmayı hedefliyoruz. Sunduğumuz tüm yenilikler kısa süre içerisinde kullanıcılarımızın hizmetinde olacak.
2022 yılında talep ve kullanıcı sayısı konusunda nasıl bir değişim bekliyorsunuz?
Çalışanlar artık dünyanın neresinde olursa olsun, iç iletişimi başarıyla yönetmek mümkün. İşletmelerin video webinar’lar gibi uygulamalarla, her ne kadar bugünkünden daha farklı olsalar da online görüşmeleri yaptıklarını koronavirüs öncesinde de görüyorduk. Gartner, 2022’de tüm iş toplantılarının yüzde 40’ının sanal sistemler ve gelişmiş analitik sayesinde gerçekleşeceğini söylüyor. Her seviyedeki çalışan için, şirketinin iyi durumda olması, stratejik açıdan ilerlediği yol önemlidir. Videolu görüşmeler bunlara yardımcı oluyorlar ve dünyayı nasıl değiştirebildiğini gördük. Gelecekte de herkesin uzaktan ortak çalışma araçlarını kullanacağına inanıyoruz. Artık hibrit çalışma çağındayız. İş dünyası, çalışan deneyimi aynı olduğu sürece teknolojiden faydalanmak istiyor. Dolayısıyla ne zaman nerede olduğunuzdan çok, nasıl çalıştığınız ve ne kadar fayda sağladığınız önem kazanıyor. Zoom olarak, insanların istedikleri konumdan verimli olabilmeleri ve birbirleriyle kesintisiz, kaliteli ve en önemlisi, güvenli iletişim kurabilmeleri için sıkı bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz. Bu çalışmalarımızın ve sunduğumuz yeniliklerin karşılığını ürünlerimize olan talep, Zoom ailesine katılan yeni iş ortaklarımız ve sayıları sürekli artan bağlılığı yüksek kullanıcı kitlemiz ile alacağımızdan eminiz.