Türk Ekonomi Bankası (TEB), 367 gün vadeli sendikasyon kredisi sağlanması amacıyla sözleşme imzaladı.
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, “Uluslararası yatırımcılardan gelen yüksek talebe rağmen bankanın ihtiyaçları doğrultusunda sendikasyon kredisini 380 milyon dolar olarak yeniledik. Uluslararası piyasalarda hem bankaya hem de ülkemiz bankacılık sektörüne duyulan güveni bir kez daha teyit etmiş olduk” dedi.
Türk Ekonomi Bankası (TEB), sürdürülebilirlik temalı ilk sendikasyon kredisini ABD, AB ve Orta Doğu ülkelerinden 22 bankanın katılımıyla 380 milyon dolar olarak yeniledi. 367 gün vadeli sendikasyon kredisinin maliyeti Libor+ yüzde 2,15 ve Euribor+ yüzde 1,75 olarak gerçekleşti. Sendikasyon maliyetlerini düşürerek bir önceki yıl sağlanan krediye kıyasla, alınan yüksek talep sayesinde katılımcı banka sayısını ve toplam tutarı artıran TEB, böylece yenileme oranını yüzde 113 olarak gerçekleştirdi.
TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, yaklaşık iki yıldır tüm dünyanın ekonomi ve sosyal hayatı etkisi altına alan pandemi koşullarında zorlu bir süreçten geçtiğini hatırlatarak, sağlanan bu krediyle reel sektörün dış ticaret finansmanına destek vererek her zaman olduğu gibi ülke ekonomisinin gelişimine katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi. Sağlanan kredinin sürdürülebilirlik performansı kriterleri çerçevesinde yenilenmesinden gurur duyduklarını ifade eden Leblebici, “Uluslararası piyasalar Türkiye’deki güçlü bankacılık sistemine ve TEB’e olan güvenini bir kez daha göstermiş oldu. Bu aynı zamanda bankanın yurt dışı finansman piyasalarındaki sürdürülebilir fonlama yaratma gücünü de gösteriyor.” dedi.
Sendikasyon kredisi işleminin üç sürdürülebilirlik performansı kriterine endeksli olarak gerçekleştirildiğini belirten Leblebici, “Müşterilerin sürdürülebilir yaklaşımlar benimsemelerine destek olmak amaçlı yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projelerine yönelik kredilerin artırılması, sürdürülebilirlik uygulamalarının iş süreçlerine entegrasyonu ve sürdürülebilir değer yaratmaya yönelik çalışanlarımıza kurumsal sürdürülebilirlik eğitim programı sağlanması ve bankanın elektrik tedarikinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması gibi performans kriterlerine ulaşılması durumunda, sendikasyon kredisinin maliyetlerinde iyileşme gerçekleşecek.” dedi.
Leblebici: “Pozitif etki yaratan çalışmalara odaklanıyoruz”
“Bankamızdaki sürdürülebilirliğin temelini, ekonominin gelişimine katkıda bulunarak işimizi etik bir biçimde yapmak ve paydaşlarımıza karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek oluşturuyor.” diye konuşan Leblebici, şunları söyledi:
“Sürdürülebilirlik hedeflerimize başarıyla ulaşmak için temel ilkelerimizi ‘İyi ve Örnek Banka’ olma anlayışıyla belirledik. KOBİ’den bireysele, kurumsal firmalardan girişimcilere ve kadın patronlara uzanan geniş bir yelpazede farklı müşteri segmentleri için sunduğumuz ürün ve hizmetlerle ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunurken, aynı zamanda toplumsal fayda sağlamaya, topluma, çevreye ve insan yaşamına değer katan, pozitif etki yaratan çalışmalara odaklanıyoruz. Sürdürülebilir bir ekonomi, toplum ve çevre yaratmaya katkı sağlayan uygulamaları destekliyor, bugünün ve geleceğin nesillerine daha iyi bir yaşam sağlamak için üstümüze düşen rolü yerine getirmek için çalışıyoruz.”
Leblebici, “TEB olarak insan sağlığı ve güvenliği, koruma altındaki canlı türleri veya genel anlamda çevre üzerinde yüksek tesir riskleri olan, ulusal olarak kabul edilmiş yasaklara tabi ürünleri içeren hiçbir fonlamaya, yatırıma veya işleme onay vermiyoruz. Ayrıca, sosyal hayat ve çevre üzerinde ciddi etkileri olabilecek bazı hassas sektörlerle ilgili de politikalar geliştiriyoruz. Bu politikalar, çevresel ve sosyal konularla ilgili taahhütlerin kredi koşulları içerisinde dikkate alınmasını sağlıyor.” dedi.
TEB’in 94 yıllık köklü bankacılık deneyimine vurgu yapan Leblebici, “Bilgi ve tecrübemizle, güçlü sermaye yapımız, ortaklık yapımız ve insan kaynağımızla Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak, ülkemizi ileriye taşıyacak ürün ve hizmetlerimizle ekonomimizin güçlenmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.