Boğaziçi Üniversitesi ile Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) arasında eğitim, danışmanlık ve araştırma alanları kapsayan iş birliği protokolü imzalandı.
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’nin ve EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen törende imzalanan protokole göre karşılıklı iş birliği ve ortak çalışmaların geliştirmesi ile EPİAŞ personelinin eğitimine katkı sunulması amaçlanıyor.
Boğaziçi Üniversitesi’nin sektörel iş birlikleri devam ediyor. Boğaziçi Üniversitesi İle Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) arasında yeni bir iş birliği protokolü yapıldı. Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ile Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler 1996 mezunu EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu’nun katılımıyla Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen törende imzalanan üç yıllık protokol, iki kurum arasında yapay zekâ gibi teknolojilerde ortak çalışmalar, etkinlikler ile eğitim konularında kapsayıcı bir iş birliğini öngörüyor.
KÜRESEL ENERJİ KRİZİNE ÇÖZÜM İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM
Törende konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu’nun Boğaziçi Üniversitesi mezunu olduğunu hatırlattı. Protokolün iki kurum arasında yeni araştırma çalışmaları ile eğitim iş birlikleri kurulmasını sağlayacağını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Mehmet Naci İnci şunları söyledi:
“Boğaziçi Üniversitesi enerji, iklim değişikliği, yüksek teknoloji gibi alanlarda çok önemli çalışmalar yapan tecrübeli bir akademisyen kadrosuna sahip. EPİAŞ’la yapılan iş birliği ile ülkemizin geleceği için çok önemli çalışmalara imza atılacaktır.“
Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler 1996 mezunu EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu ise protokol sayesinde iş birliklerini daha da geliştirme imkânı bulacaklarını belirterek, “EPİAŞ’ın enerji piyasaları alanına giren her konuda eğitim ve araştırmaya çok özel bir önem veriyor. Yapılan iş birliğinin özellikle iklim değişikliği, küresel enerji krizi gibi konuların gündem olduğu şu günlerde sektörümüz ve akademi camiası için önemli bir adım olacak. Mezun olduğum okul ile böyle bir iş birliği çalışmasının içinde bulunmaktan mutluluk duyuyorum” diye konuştu.
KARBON PİYASASININ GELİŞTİRİLMESİ İÇİN ORTAK PROJELER
Protokole göre Boğaziçi Üniversitesi danışmanlığında ortak bilimsel, eğitsel ve yönetsel çalışmalar konusunda iş birliği yapılacak. EPİAŞ’ın mevcut spot piyasa ürünleri GÖP, GİP, Doğal Gaz STP, yeni açılacak vadeli ürünleri olan VEP ile VGP ve çevresel piyasa ürünü YEK-G sisteminin yazılımsal olarak geliştirilmesi, güncellenmesi ve iyileştirilmesi çalışmaları hayata geçecek. Boğaziçi Üniversitesi yapay zekâ, büyük veri, blok zincir, veri madenciliği gibi yüksek teknolojilerin enerji piyasalarına uygulanmasına destek verecek. Ayrıca EPİAŞ bünyesindeki optimizasyon motorunun geliştirilmesine katkı da sağlanacak.
Bununla birlikte enerji piyasalarının ihtiyaçları doğrultusunda, Karbon Piyasası (Emisyon Ticaret Sistemi) iş geliştirme çalışmalarının ortak yapılması, EPİAŞ’ın işlettiği mevcut piyasaların yazılımlarının geliştirilmesi, yüksek teknolojili ürünlerin enerji piyasalarına kazandırılması amaçlanıyor.
EPİAŞ PERSONELİ İÇİN EĞİTİMLER
Protokolün öne çıkan ayaklarında biri de eğitim olarak belirlendi. Buna göre Boğaziçi Üniversitesi ile EPİAŞ arasında enerji piyasalarına yönelik sertifika programları, ortak ders ve program oluşturmaya yönelik çalışmalar yapılacak. Sempozyum, kongre ve konferans gibi ortak bilimsel faaliyetler düzenlenecek. Bununla birlikte sosyal sorumluluk alanında projelerin geliştirilmesi de hedeflenirken, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) bünyesinde verilen eğitimlerin EPİAŞ tarafından alınması ve ihtiyaca uygun yeni eğitim modüllerinin birlikte geliştirilmesi de mümkün olacak.