Türk oyun şirketleri son 2-3 yılda dünyanın gözdesi olmuş durumda. 2021 yılında oyun sektörü pandemi nedeniyle evde vakit geçirilen dönemde bir miktar düşüş gösterdi.
Peak Games, Rollic Games gibi yerli firmaların yatırım ve ortaklık haberleri, oyun sektöründe daha sık gündeme gelmeye başladı. Türk oyun şirketleri son 2-3 yılda dünyanın gözdesi olmuş durumda. 2021 yılında oyun sektörü pandemi nedeniyle evde vakit geçirilen dönemde bir miktar düşüş gösterdi. 2020 yılında 177,8 milyar dolar gelir elde eden küresel oyun sektörü 2021 yılını 176 milyar dolar civarında gelirle kapatacağı tahmin ediliyor. 2021 biraz daha stabil dengeleyici bir sene konumunda.
Türkiye oyun sektörü, 36 milyon oyuncu sayısı ve toplam 880 milyon dolar hasılat rakamı ile dünyada 2020 yılında 18’inci sırada yer aldı. 2020 yılında hisse satışı işlemleri 2 milyar dolara ulaştı ve oyun sektörü en çok yatırım alan sektör oldu. Hypecasual oyunlar geçen sene olduğu gibi trend olurken, hardcore oyunlarda ise Battle Royale, FPS, Strateji ve MOBA oyunları tercih edildi. 2020 yılında Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 79’unun mobil oyun oynadı. Türkiye Oyun Sektörü Raporu’nun 2021 versiyonda ise gene tüm detayları ile ülkemizdeki oyun sektörünün gelişimi gösterilecek.
Türkiye’de en fazla oynanan oyun PUBG Mobile
Türkiye’de mobilde en çok oynanan oyunun şu an için PUBG Mobile olduğunu belirten Gaming in Turkey Oyun ve Espor Ajansı Kurucusu Ozan Aydemir, “Türkiye platform bağımsız bir oyun ülkesi. PC tarafında; League Of Legends, Valorant, Counter-Strike: Global Offensive, Zula, PUBG PC, Roblox, Minecraft gibi oyunlar ön plana çıkarken, PUBG Mobile, Brawl Stars, Candy Crush Saga, Roblox (mobil versiyon), Clash of Clans, 101 Okey Plus, Kafa Topu 2, Mobile Legends: Bang Bang, Garena Free Fire mobilde üst sıralardaki oyunlar oldu. 2022 yılında ise konsolda başı çeken oyunlar arasında Grand Theft Auto V, FIFA 21, Fortnite, FIFA 22, eFootball yer aldı.”dedi
Oyun sektörünün lokomotifi: mobil oyunlar
2021 yılında 176 milyar dolar civarında kapatması beklenen küresel oyun pazarının 2024 yılında 220 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu yılın sonunda 2,96 milyara çıkması beklenen global oyuncu sayısının ise 2024’te 3,32 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor.Son 2-3 yıldır oyun sektöründe en hızlı büyüyen segment mobil oyun oldu. Sektörde beklenen 176 milyarlık gelirin 90 milyar doları yine mobil oyunlardan bekleniyor.
Oyun sektöründe PC ve konsol satışları gene artacak
Gençlerin telefonu sadece bir iletişim aracı olarak değil hem bilgisayar hem oyun makinesi olarak kullandığına dikkat çeken Aydemir, “Telefon üreticileri ve markaları pazarlama bütçelerinin büyük bir bölümünü Z kuşağına göre düzenliyor ve akıllı telefonların teknolojilerini sürekli olarak geliştirerek çok daha iyi bir oyun platformu haline getiriyorlar. Ama bu demek değil ki PC ve Konsol kullanımı azalıyor. Aksine sektörümüzdeki tüm segmentlerde artışlar var ama mobil diğerlerine göre çok daha hızlı bir büyüme ivmesinde. Pandemi nedeniyle yeni nesil ürünler (PlayStation 5 ve Xbox Series X|S) ve AAA dediğimiz üst kalite PC ve Konsol oyunlarının birçoğunun çıkış tarihleri uzadı. Şimdi ise zamanında çıkamayan bu oyunlar kısa aralıklarla piyasada olacak ve bu da hem PC hem de Konsol tarafındaki ivmeyi arttıracak. Her iki segment için büyümenin ve bu hızlanmanın 2022 itibarıyla devam edeceğini söyleyebilirim.”ifadelerini kullandı.