ABD merkezli pazar araştırma şirketi Insider Intelligence’ın yayınladığı araştırmada oyun sektörünün yeni dönemdeki trendleri belirlendi.
Oyun sektörü, teknolojinin yalnızca gelişmesi değil, ulaşılabilirliği ve internetin hayatımızda var olmasıyla hızla büyümeye devam ediyor. Oyun endüstrisinde dijital pazarlamanın diğer tüm pazarlama stratejilerinden daha kilit bir rolü olduğuna dikkat çeken Gaming in Turkey Pazarlama Direktörü Bilge Karageyik, pazarlama trendlerinin değişmesini tüketicinin eğilimi, değişen ya da değişmeye yüz tutan davranış modellerinin belirlediğini ifade etti.
Oyun endüstrisi mobil cihazlara ve çevrim içi oyunlara yöneldiğinden, dijital pazarlamanın önemi gittikçe artıyor. Bu artışla birlikte, tüketiciye ulaşmanın yolları da farklılaşıyor. ABD merkezli pazar araştırma şirketi Insider Intelligence’ın espor pazarını büyüten kilit endüstri şirketleri ve trendler konulu yayınladığı araştırmada sektörün yeni dönemdeki trendlerini belirlendi. Araştırmaya göre, rekabetçi video oyunları popüler kültüre entegre olmaya devam ederken, küresel yatırımcılar, markalar, medya kuruluşları ve tüketiciler, esporun popülaritesindeki artışa dikkat ediyor.
Araştırmaya göre, bir önceki yıla kıyasla 2021 yılında sadece ABD’de aylık espor izleyicisi yüzde 11,4 artarak 26,6 milyon olacağı tahmin ediliyor. Twitch ve YouTube gaming gibi video oyunlarına özel akış platformları, hayranlara oyuncularla ve takımlarla doğrudan bağlantı sağlarken, daha fazla ana akım sosyal medya bu bağlantıların gelişmesini destekliyor. FaZe Clan gibi bazı espor organizasyonları da agresif bir şekilde ticari ürünler gibi alanlara yöneliyor. Böylece markalar sadece espora değil birçok platforma dahil olup marka tanıtımlarını artırıyor.
Espor takımları ve reklamcılık
Araştırmaya göre, geleneksel profesyonel sporlarda olduğu gibi, espor takımlarının da sahipleri, bayilikleri, ciro anlaşmaları, turnuva kazançlarından nakit ödüller gibi karlı yatırım olarak göze çarpıyor. Covid-19 pandemisi azaldığında bile espor ligleri, geleneksel spor liglerini daha yakından takip edecek şekilde bölgesel espor takımlarıyla canlı oyunlara ev sahipliği yaparak izleyicilerini genişletme çabalarına büyük olasılıkla devam edeceği öngörülüyor.
Canlı yayın ve sosyal medya büyük önem kazandı
Pazarlama trendlerinin değişmesini aslında tamamen tüketicinin eğilimi, değişen ya da değişmeye yüz tutan davranış modellerinin belirlediğini belirten Gaming in Turkey Pazarlama Direktörü Bilge Karageyik, “Bu değişkenleri doğru ölçümlemek için oyun firmaları gelir modellerini değiştirme yolu ile ölçümlemeye gidebiliyorlar. Özellikle PC ve konsol oyunlarında F2P, ücretsiz oyun oynatma ile oyuncuların davranış modellerini gözlemleyebiliyorlar. Son yıllarda dijital pazarlamanın gelişmesi ile birlikte en önemli şey veri haline geldi. Dolayısıyla oyuncunun hangi platformda ne kadar zaman geçirdiği, neyi ne kadar tükettiği ve tüketme eğiliminde olduğunu sosyal medya kanalları metrikleri ile ölçümleyebiliyoruz. Bu anlamda canlı yayın ve sosyal medya platformlarının oyuncunun ekosistemi haline gelmesi de büyük önem kazandı. Yalnızca oyuncular değil, markalar da bu sayede kitlelere, alternatif kanallar aracılığı ile erişim imkanına sahip oldular” dedi.
Oyun sektöründe bulut teknolojilerinin 2022 yılında ve sonraki yıllarda daha büyük bir önem kazanacağının altını çizen Karageyik, “Güçlü donanıma sahip oyuncular uzaktaki bir sunucuya bağlanarak oyun oynayabiliyorlar. Bu gelişme bulut oyun platformlarının ortaya çıkmasına ve oyuncuların bu platformlarda kütüphane oluşturarak oyunlara anlık erişime sahip olmalarına yol açabiliyor. Yeni dönemde pazarlamacıların bu platformları doğru anlaması, oyuncu kitlelerinin hangi platformaları neye göre tercih edeceğini belirlemesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.