Kendi işinin patronu olmak isteyen Y ve Z jenerasyonun beklentilerini karşılayarak yeni kuşak tarafından yoğun talep görüyor.
Araştırmalar, çok sayıda yöneticinin yeni yetenek platformlarını denediğini, ancak iş modellerini yenilemediğini ortaya koyuyor. Yetenek platformlarının yeni değer olarak ortaya çıktığı günümüzde şirketlerin temel iş modellerini revize etmesi gerekiyor. Gerekli hazırlıkları yapmayan ve bu konuda strateji belirlemeyen şirketlerin, çalışanlarını kaybedeceği yeni nesil tarafından da tercih edilmeyeceği öngörülüyor. Yetenekli bağımsız çalışanlar tarafından tercih edilen Gig ekonomisi, sürekli kendini güncelleyen, yeni yetenekleri keşfetme arzusunda olan, tutkulu müşterilerin sürece dahil edilmesi ile yeni kuşağın favori iş modeline dönüşüyor.
“Yeni jenerasyon, kendi sınırlarını kendi belirlemek istiyor”
Y ve Z kuşaklarının iş dünyasındaki hakimiyetinin ciddi oranda hissedildiğinin altını çizen Champs Kurucu Ortak Ve Yöneticisi Özgül Özbakır; bağımsız çalışma, kendi sınırlarını kendi belirleme, fiziksel sınırlara bağlı kalmama gibi kuşak özelliklerinin, kendi işinin patronu olmak isteyen kişi popülasyonunu arttırdığına dikkat çekti. Özgül Özbakır “Girişimciliğin yükselen değer olduğu bugünlerde teknolojinin sağladığı olanaklarla halihazırda bir kurum ya da şirkette yaptığımız iş koşullarını çalışanın belirlediği bir sürece evrildi. Böylece çalışanlar kendi işinin patronu haline geldi. Özellikle de pandemi süreci iş yapma biçimlerinin dijitale evrilmesini en az 10 yıl hızlandırdı.
Pandemi koşullarının hızlandırdığı dönüşümlerden birisi de iletişim merkezlerinin can damarı olan müşteri temsilcilerinin iş yapma biçimlerinde ve çalışma koşullarında oldu. Gig bu ekosistemde ciddi bir rüzgar yarattı diyebiliriz. Sürekli kendini güncelleyen bu iş modeli şimdilerde yüksek becerilere sahip serbest çalışma çözümleri ve tutkulu tüketicilerin iş süreçlerine dahil edilip; sevdiği markayı temsil etmesine dönüştü. Kendi işinin patronu olma yaklaşımıyla hayat bulan Champs; tüm bu yeniliklere kendini adapte ederek yeni nesil çalışma biçimleriyle yeni kuşağın tercih ettiği bir iş modeli haline geldi” dedi.
“Temel koşullarını yeniden keşfetmenin tam zamanı”
Champs olarak kendi işini yönetme motivasyonuyla kolektif bir çalışma anlayışı yaratıyoruz diyen Özgül Özbakır, tüm çalışanların kendi yetkinliklerine ve tercihlerine göre projelerde görev aldıklarını vurguladı. Marka elçilerinin çalışma saatlerini ve koşullarını özgürce belirleyebildiğini ve en önemlisi de ürettiklerinin tam karşılığını alabildiğini hatırlatan Özbakır, “İşletmeler hem fikren hem de teknolojik olarak belli başlı hizmetleri işin uzmanlarına uzaktan yaptırmayı amaçlıyor. Çalışanlara nerede, ne zaman ve nasıl çalışacakları konusunda esneklik sağlandığında performansları 3 kata kadar artıyor. İş esnekliği tanınan çalışanların yüzde 62’si, yüksek performans gösterirken, daha az esnek şartlarda çalışanların yüzde 27’sinin performansı düşüyor. Uzmanlar, uzaktan çalışma modeli uygulayan şirketlerdeki çalışanların yüksek düzeyde performans, iş yerine güven ve risk alma konusunda oldukça rahat olduklarını söylüyor. Bugün çalışanların tükenmesine sebep olan bir dizi modası geçmiş eski çalışma yöntemlerinden kurtulmamız, yeni çalışma yaklaşımlarına adapte olmamız gerekiyor. Çalışanların iş birliğini ve üretkenliğini en üst düzeye çıkaran sürdürülebilir çalışma koşulları yaratmak için çalışanların temel çalışma koşullarını yeniden keşfetmenin tam zamanı” ifadelerini kullandı.