Anadolu Efes, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) 2021 yıl sonu finansal sonuçlarını açıkladı.
Açıklamaya göre; 2021 yılında yaşanan zorluklara rağmen Anadolu Efes konsolide satış hacmi bir önceki senenin aynı dönemine göre yıllık %12,2 artış ile 116,1 mhl seviyesine ulaşırken gelirler %46,9 oranında artış göstererek yaklaşık 39,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti.
Şirket bira operasyonlarında faaliyet gösterdiği 6 ülkeden en yüksek hacme sahip olan Rusya’da birleşme tarihinden bu yana art arda dördüncü yılda da hacim artışı kaydetmesiyle bu pazardaki lider konumunu sürdürdü. Ukrayna’da satış hacimlerinde daralma kaydedilirken Kazakistan, Moldova ve Gürcistan gibi BDT ülkelerindeki satış hacimleri hem son çeyrekte hem de yılın tamamında onlu yüzdelerde artış kaydetti. Böylece Anadolu Efes’in uluslararası bira operasyonları satış hacmi 2021 yılının tamamında yıllık bazda %4,6 oranında artış göstererek 33,0 mhl seviyesinde gerçekleşti. Türkiye bira operasyonlarının toplam satış hacmi ise son çeyrekte elde edilen hacim artışıyla birlikte Çin, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerine yapılan ihracat hacimlerindeki çift haneli büyümenin de katkısıyla, yıllık bazda %5,2 oranında artarak 4,9 mhl olarak gerçekleşti.
Şirketin 2021’de FAVÖK (Faiz Amortisman Vergi Öncesi Kar) rakamı 7,0 milyar TL’ye ulaşırken, FAVÖK marjı ise %17,9 oranında gerçekleşti. 2021 yılında geçen yıla göre %31,1 oranında artış gösteren konsolide net kar 1,1 milyar TL seviyesine ulaştı. Yıl boyunca güçlü seviyede gerçekleşen nakit yaratımının dördüncü çeyrekte de devam eden performansı sayesinde, serbest nakit akımı rekor bir seviyeye ulaşarak yaklaşık 4,3 milyar TL olarak gerçekleşti.
İhracat hacimlerini üç yıl içerisinde iki katına çıkarma hedeflerine ulaştıklarını ve şimdi yeni hedefler koymak için daha da heyecan duyduklarını belirten Bira Grubu Başkanı ve Anadolu Efes CEO’su Can Çaka, 2021 yılı finansal sonuçları ve 2022 yılına dair şunları söyledi:
“Zorluklarla dolu bir yılı geride bırakırken, neredeyse tüm kalemlerdeki hedeflerimizi aşarak bir kez daha güçlü sonuçlar elde etmiş olmaktan memnunum. Yıla hareketliliği kısıtlayıcı önlemler ile başlamanın ardından kısıtlamalar, üst üste birkaç ay süren sokağa çıkma yasakları ve açık satış noktalarının kapanmaları ile süreç devam etti. Yılın ikinci yarısında ise COVID-19’a ilişkin bu önlemler hafiflerken, emtia ve hammadde fiyatları sert bir yükseliş gösterdi. Makroekonomik gelişmeler ile artan enflasyon ve döviz kurundaki dalgalanmalar, yılın geri kalanı için planlarımızı yeniden gözden geçirmemize neden oldu. Yine de böylesine zorlu bir yılda güçlü bir gelir artışı, sağlam marjlar elde ederken bugüne kadarki en yüksek serbest nakit akımı seviyesine ulaşmayı başardık. Yönetim Kurulumuzun 2021 yılı için Genel Kurul’a yaklaşık 1,1 milyar TL kar payı dağıtımını teklif ettiğini de paylaşmaktan büyük mutluluk duyuyorum.
2022 yılının ise faaliyet ortamı açısından kolay olmayacağının farkındayız. Yıla iyi bir başlangıç yaptık, ancak tüm operasyonlarda ekonomik koşullar nedeniyle uygulanan fiyat artışları şüphesiz yılın geri kalanında faaliyet gösterdiğimiz pazarlardaki hacimlerimizi etkileyecektir. Bunun yanı sıra enflasyonist ortam da tüketicinin satın alma gücünü etkileyebilir. Ancak bu zorlukların üstesinden gelmek için önceliklerimizi, stratejilerimizi ve yol haritalarımızı belirledik. Yenilikçilik konusunda lider olma kararlılığımız doğrultusunda inovasyonlarımıza 2022 yılında da devam edeceğiz. Değer bazlı gelir yönetimi, sıkı gider politikası ve riskten korunma araçlarının etkili kullanımı ile bu yıl da hedeflerimize ulaşacağımızdan eminim.”