“Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler Gelişim Sertifika Programı”nın ilki tamamlandı.
Sağlık sektöründeki kadınların gelişimini desteklemek amacıyla PWN İstanbul (Professional Women’s Network) ve BÜYEM’in (Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi), UN SDSN Türkiye (Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı) ve ‘Awen for Us’ desteği ile hayata geçirdiği “Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler Gelişim Sertifika Programı”nın ilki tamamlandı. Programdan yararlanan 23 katılımcı 14 Mayıs 2022 Cumartesi günü, Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.
Törende; program katılımcılarının yanı sıra projeyi hayata geçiren ve liderlik eden ekipten PWN İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Olsun, PWN İstanbul Danışma Kurulu Üyesi ve Program Mentörü – Amgen ve Gensenta Genel Müdürü Güldem Berkman, PWN İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi ve Kampotu Genel Müdürü Beril Koparal Ergün, PWN İstanbul Danışma Kurulu Üyesi ve Takeda Türkiye Genel Müdürü Şeyda Atadan Memiş, PWN İstanbul Yönetim Kurulu Üyesi ve TimePR Ajans Başkanı Sevda Solak, Program Mentörü ve Janssen Türkiye Genel Müdürü Demet Russ, BÜYEM & UN SDSN Türkiye Direktörü Dr. Tamer Atabarut, Awen for Us Kurucusu Dr. Aylin Löle, PWN İstanbul üyeleri ile Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri hazır bulundular.
Kız kardeşlik değişimi hızlandırıyor
PWN’in bağ kuran, harekete geçiren ve etki yaratan network çalışmalarını Türkiye’de başarıyla yürüttüklerini söyleyen PWN İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Aylin Olsun, projenin, sağlık sektöründe kadın yönetici oranındaki artışı hızlandıracağını ifade etti. Olsun, “Sağlık sektörü hem dünyada hem de ülkemizde diğer sektörlere göre toplumsal cinsiyet eşitliği açısından daha avantajlı konumda gözükse de rakamlar halen alınacak yol olduğunu gösteriyor. Sektördeki yüzde 17’lik kadın yönetici oranı bizi memnun etmiyor. Memnun olmadığımız bir konuda eleştiri getirmek yerine müthiş bir kız kardeşlik hikayesi yazdık. PWN Danışma Kurulu üyelerimiz Sevgili Güldem Berkman, Şeyda Atadan Memiş ve Yönetim Kurulu üyemiz Beril Koparal Ergün’ün fikir anneliğini yaptığı, Yönetim Kurulu Üyemiz Sevda Solak’ın destek verdiği; Boğaziçi Üniversitesi gibi köklü bir kurumun paydaşlığında UN SDSN Türkiye ve ‘Awen for Us’ desteğinde, 30’un üzerindeki sağlık sektörümüzün kıymetli genel müdürlerinden oluşan mentörlerimiz ile hayata geçirdiğimiz ‘Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler Gelişim Sertifika Programı’ ilk mezunlarını verdi ve hepimiz çok gururluyuz. Hız kesmeden yola devam edecek ve 1 Ekim’de ikinci sınıfımızı açmış olacağız. Sağlık sektörünün 23 kadın yönetici adayı da daima kız kardeşlik networkümüzün içinde yer alacaklar. Hepsini içtenlikle kutluyorum” dedi.
Sürdürülebilirlik için eşitliğe ihtiyaç var
BÜYEM ve UN SDSN Türkiye Direktörü Dr. Tamer Atabarut törende yaptığı konuşmada, sürdürülebilirliğin tüm dünyanın en önemli gündem maddesi olduğunu günümüz dünyasında sürdürülebilir başarının kadın ve erkeklerin eşitliğine dayalı bir yönetim anlayışı ile mümkün olduğunu vurguladı. Kadınlarla erkeklerin dengeli bir şekilde yer aldığı yönetim kurullarının daha iyi çalıştığına dikkat çeken Atabarut, “Kadın ve erkek yöneticiler, çeşitli alanlarda getirdikleri güçlü yönler ile birlikte fark yaratıyor. Yönetim kurullarındaki kadın lider sayısı yükseldikçe başarı hikayeleri de artacaktır” dedi. Atabarut, büyük bir özenle ve titizlikle hazırlanmış ‘Sağlığa Yön Verecek Kadın Liderler Programı’ önümüzdeki aylarda da yeni katılımcılarına ev sahipliği yapmaya devam edecek” diye konuştu.
Eşitliği savunmaya devam
Projenin Sektörel Danışma Kurulu Üyesi ve Program Mentörü olarak görev alan . PWN Danışma Kurulu üyesi, Amgen ve Gensenta Genel Müdürü Güldem Berkman, “Üç kız kardeşin en küçüğü olarak, dört yaşımdan itibaren kızların erkekler ile eşit şartlara sahip olması ve önemsenmesi benim için kritik bir konu oldu. Bunun bir örneği olmak adına tüm hayatım boyunca çabaladığımı söyleyebilirim. Kariyerimin 31. yılındayım ve 15 yıldır genel müdürlük yapıyorum. Tecrübelerim doğrultusunda anladım ki kadınlar olarak sonuç odaklı yaklaşımlarımız nedeniyle bazen stratejik hikâye anlatıcılığı ya da zaman azlığı nedeniyle network oluşturmak gibi bazı önemli noktalara yeterince vakit ve enerji ayıramıyoruz. Bu program ile arka planda bıraktığımız bu noktaları geliştirmeyi istedik. Bu amaca ulaşma yolundaki en büyük etken ise, üniversite, dernek ve sağlık sektöründeki önemli liderlerin yarattığı müthiş üçgen oldu! Deniz yıldızlarının hikayesini sanırım hepimiz biliyoruz. Kısaca, “onun için çok şey fark etti”. Bu programa katılan ilk 23 mezunumuz için umarım çok şey fark etti ve edecek!” ifadelerini kullandı.
Örnek bir iş birliği gerçekleşti
Sertifika töreninin MoC’sini üstlenen Awen for Us’ın kurucusu ve BÜYEM’in Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri Danışmanı Dr. Aylin Löle, konuşmasına Amerikalı ünlü yazar Maya Angelou’nun şu sözüyle başladı: ‘Bir şeyi beğenmiyorsanız, onu değiştirin. Onu değiştiremezsiniz kendi tutumunuzu değiştirin, şikâyet etmeyin’
Löle, “Kadınlar, küresel olarak sağlık ve sosyal bakım çalışanlarının yüzde 70’ini oluştururken, kadın liderlerin oranı ne yazık ki sadece yüzde 17 düzeyinde. Veriler küresel sağlığın kadınlar tarafından sağlanırken, erkekler tarafından yönetildiğini bir kez daha ortaya koyarken, Türkiye’de de durum ne yazık ki çok farklı değil. Tıpkı Maya Angelou’nun dediği gibi şikâyet etmek yerine, beğenilmeyen bu durumu değiştirmek üzere hep birlikte yola çıkıldı. Her biri itinayla oluşturulmuş akademik ve sektörel modüllerden oluşan program, sektörü birleştiren örnek bir iş birliğine de sahne oldu. Sağlık sektöründeki hali hazırdaki liderleri, yönetim konusundaki birikimleriyle bu programa gönülden destek verdi” diye konuştu.