‘Sürdürülebilir Kalkınma için STK’lar’ Projesinin kapanış toplantısı gerçekleştirildi.
Türkiye İMSAD, ÇEDBİK ortaklığında, Avrupa Birliği Başkanlığı’nın koordinasyonu ve desteği ile uygulanan ‘Sürdürülebilir Kalkınma için STK’lar’ Projesinin kapanış toplantısını gerçekleştirdi.
Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Haluk Sur ve Avrupa Birliği Başkanlığı Proje Uygulama Daire Başkanı A. Hakan Atik’in konuşmaları ile başlayan toplantıda ayrıca ‘Geleceğe Yatırım Ödülleri-Sivil Toplum 2021’ kapsamında kazananların ödülleri de takdim edildi. Toplantıya farklı şehirlerden inşaat, çevre, sürdürülebilir kalkınma, mimarlık ve enerji verimliliği alanlarında çalışan sivil toplum örgütleri, ilgili kamu kurumları, yerel yönetim temsilcileri ile yarışmaya başvuran üniversiteler ve öğrenciler katıldı.
Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) ve ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) ortaklığında başvurusu gerçekleştirilen ‘Sürdürülebilir Kalkınma için STK’lar’ projesi, T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından Avrupa Birliği mali desteğiyle uygulanan Sivil Toplum Destek Programı’nın üçüncü dönemi kapsamında 1 Nisan 2021 tarihinde hibe desteği almaya hak kazandı. Projede, sektör paydaşlarının bir araya gelmesi, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) hakkında daha iyi bir anlayış geliştirmesi ve SKA’ya ulaşmada aktif katılımlarını teşvik etmek hedeflendi. 15 ay olarak programlanan proje Haziran 2022’de tamamlandı ve proje kapsamında ülkemizdeki sivil toplum kuruluşlarının daha aktif olmaları, karar alma süreçlerine daha kolay etki etmelerinin yolunun açılması, sektörler arası iş birliğinin artırılması ve gelişimin desteklenmesine yönelik çalışmalar yapıldı.
Farklı illerde önce fiziksel sonra da çevrimiçi olarak düzenlenen “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları” başlıklı eğitimlerde, kaynakların önemi vurgulanarak, kurumların topluma sadece ekonomik fayda sağlama konusunda değil, aynı zamanda sosyal ve çevresel açıdan da sorumlulukları olduğuna dikkat çekildi. Sürdürülebilirlik ve iklim gündeminin; inşaat, çevre, mimarlık, enerji verimliliği ve sürdürülebilir kalkınma alanlarına etkileri de bu toplantılarda tüm yönleriyle değerlendirildi. Farklı sektör ve meslek temsilcilerinin katıldığı “Savunuculuk” başlıklı eğitimlerde ise bölgesel ve sektörel sorunlar, sektörler arası diyalog oluşturulmasıyla ilgili görüşler paylaşıldı. SKA’lar, inşaat alt sektörleri açısından değerlendirilerek, neler yapılabileceği, bu hedeflere ulaşmada yaşanan zorluklar ve iyi uygulamalar ele alındı.
1 Nisan 2022 tarihinde İstanbul’da düzenlenen “Diyalog Günü”nde ise yıl boyunca yapılan tüm çalışmalar ve eğitimler sonrası elde edilen bilgiler, SKA’ların önündeki engelleri belirleme ve çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla değerlendirildi. Eğitim ve toplantıların sonrasında ortaya çıkan “İnşaat Sektörü ve İlişkili Sektörler için SKA Değerlendirmesi” ile “Diyalog Günü Bildirisi” yayımlanarak çalışmaların kalıcı olması sağlandı.
Proje kapsamında ayrıca bir web sayfası ve proje hakkında detaylı bilgilerin yer aldığı bir broşür hazırlandı. Türkiye İMSAD ve ÇEDBİK’in eylem planı yayımlandı. İnşaat sektörünün aktör ve paydaşları arasında, iklim krizi, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve atılabilecek adımlarla ilgili bir farkındalık oluşturmayı, eğitimlere katılan kitlede ise hatırlatma işlevi görmesini hedeflenen bir sosyal medya kampanyası başlatıldı. Bu kampanya ile her SKA için bir broşür ve hareketli video hazırlanarak sektörün bu konuda yapması ve uyması gereken noktalara dikkat çekildi. Bu çalışmalar yanı sıra çift yıllarda düzenlenen Geleceğe Yatırım Ödülleri’ne, 2021 yılından itibaren tek yıllarda düzenlenecek Geleceğe Yatırım Ödülleri – Sivil Toplum eklendi. Ayrıca inşaat, çevre, sürdürülebilir kalkınma, mimarlık ve enerji verimliliği alanlarında faaliyet gösteren STK’ların görünürlüklerini artırmak, aralarında işbirliklerinin geliştirilmesine destek olmak, SKA’lar hakkında bilgilerini pekiştirmek ve ortak çalışmalara imza atabilmek için “Sürdürülebilir Kalkınma için STK’lar Ağı” kuruldu.
“Dünyamız için harekete geçmenin zamanı geldi”
Gecede bir konuşma yapan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “Yaklaşık 15 ay önce ÇEDBİK ile birlikte başlattığımız “Sürdürülebilir Kalkınma için STK’lar” isimli AB projemizi bugün, büyük kazanımlarla ve hedeflere ulaşarak tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu proje için yola çıkarken, sürdürülebilirliğin sektörümüz açısından olmazsa olmaz yönlerini vurgulamak, iş yapış şeklini değiştirecek adımları tabana yaymak ve farkındalığı artırmak ana odağımızı oluşturdu. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları doğrultusunda STK’lar kamu kurumları ve yerel yönetimlerle daha verimli iş birlikleri geliştirmeyi hedefledik. Sürdürülebilirlik çalışmaları arasında fark yaratan, bu kıymetli çalışma için emek veren herkese, bize bu çalışmada eşlik eden proje ortağımız ÇEDBİK’e ve katkı sağlayan tüm kurumlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Geçen 15 aylık süreçte yaratılan farkındalık, sürdürülebilirlik adına umut veren gelişmelerin işareti ve motivasyonumuz oldu. Dünyamız için harekete geçmenin zamanı geldi, geçiyor. Önlem almaz ve hayati değişimleri gerçekleştirmezsek, gezegenimizin, çocuklarımızın geleceğini tüketmiş oluyoruz” ifadelerini kullandı.
“İyi örnekler ilham kaynağımız olacak”
Geleceğe Yatırım Ödülleri Sivil Toplum 2021’de dereceye giren projeleri kutlayan Tayfun Küçükoğlu, “Sürdürülebilirliğin önemini daha iyi anladığımız süreçte Geleceğe Yatırım Ödülleri’ne başvuru sayısının giderek artması, geleceğimize yönelik umutlarımızı da yükseltiyor. Her yıl daha gelişmiş ve etkisi yüksek projelerle tanışmak, bu yönde artan bilinç ve gayret hepimizi sevindiriyor. Bağımsız jürimizin işinin giderek zorlaştığını söyleyebilirim. Tüm dünyada büyük değişimler yaşanırken, ülke ve sektör olarak bizler de bunun olumlu ve olumsuz etkilerini hissediyoruz. Olumsuz etkileri tersine çevirmenin tek yolu ise geleceğe yatırım yapmak, kısa vadeli değil, orta ve uzun vadeli projelere daha fazla önem vermekten geçiyor. Sürdürülebilir olmanın esasını kavramak; gelecek koşulları öngörmek, bu koşullara yüksek irade ve kararlılık ile hazırlanmaktır. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri olarak hedefimiz; Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na mutlak uyumla gelişmek, enerji verimli, çevre dostu ve yenilikçi ürün ve programlar geliştirmek, ülkemizin bugün ve gelecekteki ihtiyaçlarını en ideal şekilde karşılamak, coğrafyamız ve 5 kıtaya yaptığımız ihracat potansiyelimizi sürdürülebilir disiplin ile yürütmek, böylece ülkemize olan katkımızın her geçen gün artmasını sağlamaktır. Bu ödüllerin etki alanının yaygınlaşmasını diliyoruz. Geleceği, inovasyon ve sürdürülebilirliğin şekillendireceğine inanıyoruz. Sürdürülebilir geleceğe katkı sağlayan projeleri ödüllendirmeye ve bilinirliklerini artırmaya devam edeceğiz. İyi örnekler sürdürülebilir gelişimimizde ilham kaynağımız olacaktır” dedi.
“Projeyle 50’yi aşkın dernek ve kuruma ulaşmayı başardık”
Gecede söz alan Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Haluk Sur, genel ve yerel karar verici kurumların 5 yıllık, 10 yıllık planlarını Birleşmiş Milletler’in 17 maddelik Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları özelinde yapmaya başladıklarını vurgulayarak, “ÇEDBİK olarak biz de acaba STK’lar bu konuda neler yapıyorlar diye bakarken gördük ki birbirinden habersiz aynı konuda çalışan, aynı amaca koşan STK’lar var. Bu güçlerin birleşmesi, STK’ların çalışmalarıyla farkındalık oluşturması, bilinç ve bilgi kapasitesinin artırılması için bu kapsamlı ve uzun soluklu projeye Türkiye İMSAD ile beraber imza attık. Farklı illerdeki çalışmalarla toplamda 50’yi aşkın dernek, kamu kurum ve kuruluşuna ulaşmayı başardık. Projeye katılan mimarları, mühendisleri, akademisyenleri, yerel ve genel yönetim yetkililerini, dernek yöneticilerini bir araya getirerek yapı sektörünün bu 17 madde temelinde bakış açısını, engellerini, güçlü noktalarını, eksik yönlerini ortaya çıkaran başarılı bir çalıştay düzenledik. Türkiye’nin bunun gibi başarılı projelere ihtiyacı var ve dilerim bu projelere de beraberce imza atarız. Ayrıca ödül alan kurumlarımızı da tebrik eder başarılarının devamını dilerim” şeklinde konuştu.
“Türkiye’yi hak ettiği standartlara yükseltecek nesillere teslim etmek öncelikli hedefimiz”
Avrupa Birliği Başkanlığı Proje Uygulama Daire Başkanı A. Hakan Atik ise konuşmasında AB Başkanlığı olarak 15 yılda her alanda önemli projeler geliştirildiğini vurgulayarak, “Bu süreçte iki temel çalışma alanımız oldu: Diyalog Temelli Kamu – STK işbirliği ve STK Destekleme Projeleri. AB’nin yeni gündeminin ‘Dijitalleşme ve Yeşil Mutabakat’ olarak belirlediği dönemde Türkiye İMSAD ve ÇEDBİK’in birlikte gerçekleştirdiği bu proje sektör açısından çok anlamlı. Yeşil Mutabakat hepimizi etkileyen alanlardan bir tanesi. Bu çalışmayla katkımızın olmasını önemsiyoruz. Türkiye’yi hak ettiği standartlara yükseltecek nesillere teslim etmek öncelikli hedefimiz. Çalışmalara katkı sağlayan herkese teşekkür ediyor, ödül alan kurumlarımızı tebrik ediyorum” dedi.
“Bu proje ile birbirimize sesimizi duyurabildik”
Ödül töreni öncesinde proje kapsamında 15 ay boyunca yapılan çalışmalar hakkında bir sunum yapan Türkiye İMSAD Genel Sekreteri ve Proje Koordinatörü Aygen Erkal ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Proje boyunca, ülkemizin 2053 Net Sıfır Hedefi ve Yeşil Kalkınma Hamlesi ile uyumlu bir çerçevede Türk inşaat sektörünün büyümesini ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla ele aldık. Gerçekleştirdiğimiz toplantılarda Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın alt hedeflerinin gerçekleştirilmesindeki engelleri belirleyip çözüm önerileri geliştirdik. Projenin en önemli sonuçlarından biri SKA’ları yereldeki bakış açısıyla, oradaki şartlarla değerlendirmek oldu. Örneğin projeyle güneydoğu bölgemizde istihdam, yoksulluk konularına bakış ile çevresel sosyal etki değerlemelerinin, batı bölgelerimizdeki yaklaşımlardan farkını görebildik ve bu ortak bir çözüm oluşturma olanağı yarattı. Sorunu ve bakış açısını orada yaşayanlardan dinleyebilmek, getirilen çözümlerin de gerçekçi olmasını sağlıyor. İstanbul’da oturduğumuz yerden Ceylanpınar Belediyesi’nde çalışan mühendis arkadaşımızı anlamak çok zor. Bu proje ile birbirimize sesimizi duyurabildik.”
Geleceğe Yatırım Ödülleri-Sivil Toplum 2021 Kazananları
“Sürdürülebilir Kalkınma için STK’lar” isimli AB projesinin kapanış toplantısıyla birlikte ortak olarak düzenlenen gecede “Geleceğe Yatırım Ödülleri Sivil Toplum 2021” üç kategoride sahiplerini buldu.
“Geleceğe Yatırım Ödülleri-Sivil Toplum 2021”de Etkinlik Kategorisi’nde birincilik ödülünü; “Küçük Karbon Kahramanı Ödülü” projesi ile SÜT-D-Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği aldı. İkincilik ödülüne, “Geri Dönüşümün Parçası Ol Proje Yarışması” ile TALSAD – Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği; üçüncülük ödülüne ise “ICCI Dijital 2021” projesi ile Türkiye Kojenerasyon Derneği layık görüldü.
“Geleceğe Yatırım Ödülleri-Sivil Toplum 2021”de Çalışma Kategorisi’nde birincilik ödülünün sahibi “Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu (TDEP)” projesi ile SKD Türkiye-İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği oldu. İkincilik ödülünü “Üniversite-Sanayi İşbirliği Çalışmaları” ile İSKİD – İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği, üçüncülük ödülünü de “Tek Yol U Dönüşü Bilinçlendirme Kampanyası” ile İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği elde etti.
“Geleceğe Yatırım Ödülleri-Sivil Toplum 2021”de Proje Kategorisi’nde birincilik ödülünü “Türkiye’deki Orman Köylerinde Solar Fotovoltaik Sistemler için Sürdürülebilir Enerji Finansman Mekanizmaları” projesi ile GÜNDER – Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü kazanırken, “Güvenli Hayat Güvenli İskele” projesi ile İKSD – İskele Kalıp Sanayicileri Derneği ikincilik ödülüne layık görüldü. Üçüncülük ödüllerini ise “Kolektif Efor Projesi” projesi ile AGİD – Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği ile “Kontak – Yenilikçi Öğrenme Merkezi Projesi” ile İzmir Kent Değerlerini Koruma Derneği aldı.
Dereceye giren kurum temsilcilerinden Süt-D Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu ödülünü Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu’ndan, TALSAD-Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Erol Metin Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Oktay Alptekin’den, Türkiye Kojenerasyon Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Aydın ise Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Batuhan Besler’den aldı.
SKD Türkiye-İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri Konca Çalkıvik’e ödülünü ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Haluk Sur, İSKİD-İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayk Serdar Didonyan’a Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Atasoy, İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği Genel Sekreteri Timur Diz’e ise Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Bora Tuncer verdi.
GÜNDER- Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü Proje Yöneticisi Samet Boz’a ödülü Türkiye İMSAD 2013-2015 Dönemi Yönetim Kurulu Başkanı ve Mevcut Dönem Başkan Vekili Dündar Yetişener verirken, İKSD-İskele Kalıp Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Akın Alıkçıoğlu’na Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Bora Tuncer, AGİD-Aydınlatma Gereçleri İmalatçıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fahir Gök ile İzmir Kent Değerlerini Koruma Derneği Kurumsal İletişim Sorumlusu Halis Hakyemezoğlu’na ise ödüllerini Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ece Ceylan Baba takdim etti.
Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülen ve Sözleşme Makamı Merkezi Finans ve İhale Birimi olan Sivil Toplum Destek Programı, STK’ların kapasitelerinin güçlendirilmesini amaçlayan bir hibe programıdır. Sivil Toplum Destek Programının üçüncü döneminde verilen desteklerle STK’ların kurumsal kapasitesinin artırılması ve STK’lar arası ortaklıkların teşvik edilmesi; aktif vatandaşlık ve STK’ların karar alma süreçlerine katılımının desteklenmesi ve son olarak aktif vatandaşlık için yasal çerçevenin geliştirilmesi hedeflenmektedir.