Kripto para borsası Bitay, kripto para yatırımcılarının yüksek güvenlik için dikkat etmesi gereken ipuçlarını açıkladı.
Bitay Araştırma ve Yatırım Direktörlüğü tarafından hazırlanan analiz, Bitcoin ve Ethereum başta olmak üzere kripto para birimlerinin güvenliği hakkında merak edilen sorulara yanıt getiriyor.
Bitay Araştırma ve Yatırım Direktörlüğü analistlerinin hazırladığı araştırma, kripto para birimlerinin güvenliği ile ilgili önemli ipuçlarını barındırıyor. Kapsamlı analizde kripto paraların temel aldığı veri teknolojileri, blok zinciri sisteminin çalışma esasları ve kullanılan güvenlik mekanizmaları gibi konular ele alınıyor. Bitay Akademi sayfasında yayınlanan analiz, 2022 yılı sektör verilerine göre yaklaşık 21 bin farklı kripto para biriminin bulunduğunu ve milyonlarca yatırımcının bu para birimlerine yatırım yaptığına dikkat çekiyor. Analizde ayrıca şu anda tüm dünyada kripto paralara yapılan yatırımın 1 trilyon dolar civarında olduğu da vurgulanıyor.
Bitay Araştırma ve Yatırım Direktörlüğü: “Blok zinciri ekosistemi devasa bir topluluk”
Blok zinciri ekosisteminin devasa bir topluluk olduğuna dikkat çeken Bitay Araştırma ve Yatırım Direktörlüğü, Bitcoin gibi blok zincirlerinde güvenin tüm blokların insanlar tarafından şeffaf bir şekilde görülebilmesi gibi teknolojik özelliklere dayandığının altını çiziyor.
Blok zinciri teknolojilerinde, ekosistem üzerinde gerçekleşen her değişikliğin düzenli zaman dilimlerinde binlerce, hatta milyonlarca topluluk üyesi tarafından sürekli güncellenip doğrulandığını belirten Bitay Araştırma ve Direktörlüğü analistleri: “Ağda şimdiye kadar gerçekleşen her işlem kaydedildiği ve kalıcı olarak saklandığı için defterin geçmişini değiştirmek veya aynı işlemi iki kez göndermek (double spending – çift harcama sorunu) mümkün değildir.”
Bu sayede kötü niyetli kişilerin sistemi bir bütün olarak aldatamayacağı veya manipüle edemeyeceğini belirten analistler; blok zinciri altyapısına bir saldırı yapılması ihtimaline karşı blok zincirinin güvenlik mekanizmasının oldukça ileri teknolojiyle sağlandığına da işaret ediyorlar: “Ağdaki özel bir bilgisayar türü olan madenci tarafından doğrulanmadan, zincire hiçbir yeni blok, dolayısıyla yeni hiçbir işlem eklenemez. Bu şekilde topluluk, hileli bir işlemin, blok zincirine kaydedilmesini engeller.” sözleriyle de açıklamalarına devam ediyorlar.
Kripto para yatırımcıları için güvenlik önlemleri
Bitay analizinde, kullanıcıların ve yatırımcıların kendi güvenliklerini en üst düzeyde sağlamak için alması gereken önlemlere ve sistemsel güvenliğin blok zinciri teknolojisi ile teminat altında olduğu kripto para birimlerinin güvenliğinin öncelikle kullanıcıya bağlı olduğunu belirtilen analizde bu konuda atılması gereken adımlara yer veriliyor.
Kripto para yatırımcılarına depolama ve koruma tarafında sorumluluğun kullanıcıya ait olduğunu hatırlatan Bitay Araştırma ve Direktörlüğü analistleri, güvenli işlem için yapılması gerekenleri de anlattılar.
- Soğuk cüzdan: Kullanıcı ya da yatırımcı kripto para ekosisteminde hem banka hem kasa hem de yönetim kurulu gibidir. Dolayısıyla depolama ve koruma zorunluluğu kullanıcıdadır. Bu yüzden kullanıcıların bir güvenli çelik kasa olarak nitelendirebileceğimiz soğuk cüzdanları mutlaka olmalı.
- Adres kontrolü: İşlem öncesinde alıcı tarafın adresi mutlaka kontrol edilmeli ve yanlış bir anahtar bilgisi yazılmamalıdır. Çünkü bu işlemlerde yetki kişinin kendisindedir ve tek bir harf veya rakamın yanlış yazılması geri dönülemez sonuçlara yol açabilir.
- Özel anahtar (Private Key): Private Key olarak bilinen özel anahtarlar kişinin bir banka hesabı şifresi gibi önemlidir. Kişisel anahtarlar veya unutulan şifreyi geri almak ve kripto para cüzdanlarına erişim sağlanması için kullanılan “seed” dizilimi kimseyle paylaşılmamalıdır.
- İki faktörlü doğrulama: Kullanıcılar mutlaka iki faktörlü doğrulamaları açık tutulmalıdır. Borsa uygulamasına girerken veya bir işlem yaparken güvenlik amacıyla telefon numarasına ve e-posta hesabına gelen bu güvenlik kodları, kötü niyetli kişilerin cüzdana erişim sağlamasını engeller.