Samsung Electronics, Samsung Developer Conference (SDC 2022) etkinliğini düzenledi.
Ekosistemin paydaşları, Samsung’un sunduğu yeni bağlantılı deneyimleri keşfetmek üzere bir araya geldi.
Teknoloji devi Samsung, etkinlik kapsamında; daha yalın bir müşteri deneyimi sunacağı ‘Sakin Teknoloji’ isimli vizyonunu ilk kez SDC 2022 etkinliğinde duyurdu. Şirket, bağlantılı deneyimlere dayalı bir platform olmanın ötesinde artık daha akıllı yaşam tarzlarını mümkün kılan bir platforma dönüşen yeni SmartThings vizyonunu da tanıttı.
Samsung, yeni ‘Sakin Teknoloji’ vizyonu ile doğrudan bir deneyime odaklanıyor
Samsung’un ‘Sakin Teknoloji’ perspektifiyle çalışan cihazlar, kuruluma gerek kalmadan aynı anda bir arada çalışarak, kullanıcıların doğrudan deneyim aşamasına geçmesini sağlıyor. Samsung bu vizyonu hayata geçirmek için SmartThingsplatformu ve bağlantılı hizmetlerini yeniden tasarladı. Samsung Hub Everywhere, SmartThings Energy, SmartThings Pet ve SmartThings Cooking gibi akıllı ev işlevlerinin tamamını işitsel ve görsel veriyle çalışacak şekilde entegre etti. Samsung ayrıca, akıllı ev aydınlatma sistemlerinin müzikle eşleşebilmesini sağlamak üzere Philips Hue ile bir iş birliği de gerçekleştirdi.
Bağlantılı ev deneyimlerini iş ortakları ile dönüştürmeye devam ediyor
Tüm bunların yanında Samsung ve GoogleMatter cihazlarında çoklu yönetici özelliği oluşturarak kullanıcıların cihazlarını platformlar arasında bulmasını ve bağlamasını da kolaylaştırıyor. Bu iş birliği, önümüzdeki dönemde bağlantılı ev deneyimlerine daha fazla cihazın ve kullanıcının dahil olmasını sağlayacak. Sesli Asistan Platformu Bixby ile SmartThings arasında, geliştiricilerin daha iyi sesli komut ve kullanıcı arabirimi deneyimleri oluşturmaları için entegrasyon da sağlandı. Samsung’un kendi sesli asistan platformu Bixby, Galaxy cihazlarını tek tek kontrol edebilen bir Yapay Zeka çözümü haline geldi. Yeni Bixby Home Studio sayesinde geliştiriciler artık SmartThings platformu için farklılaştırılmış özel deneyimler oluşturabilecek.
Samsung, akıllı ev sistemleri tasarlamaya devam ederken, Galaxy cihazlarının birbirini korumasını sağlayan yeni bir güvenlik paradigması da geliştirdi. Galaxy cihazlarından TV’lere ve ev aletlerine kadar cihaz ekosisteminin tamamını koruyan Samsung Knox Matrix[1], blok zinciri tabanlı özel bir platform olarak öne çıkıyor. Kullanıcılar, güvenlik açıklarını tarayan, güncellemeleri öneren ve güvenliği en üst düzeyde tutmayı sağlayan yeni Güvenlik ve gizlilik denetim panosu üzerinden kendi kişisel gizlilik ayarlarını yapabilecek.
Samsung’dan daha iyi bir kullanıcı deneyimi için kişiselleştirilmiş çözümler
Samsung’un kendi akıllı TV ve mobil cihazlarında kullanılabilen ücretsiz, TV ve video (FAST) izleme platformu Samsung TV Plus[2] [3]’ın izleyici oranı bir yıl içinde yüzde 100’e[4] arttı. Platform üzerinde bu yılsonuna kadar toplam üç milyar saatlik izleme süresine ulaşılması öngörülüyor. Samsung TV Plus, yakaladığı bu ivmeyi daha ileri taşımak için Lionsgate ve Vice Media ile yaptığı işbirlikleriyle hizmet kapsamını daha da genişletti. Böylece, izle-öde sistemiyle 8K video özelliğini de kullanıcılara sunmaya başladı. Samsung TV Plus, 24 ülkeden 1600’ün üzerinde kanal sayısıyla, olağanüstü bir içerik çeşitliliği sağlamak üzere yeniden tasarlandı. Platform ayrıca, yayın birleştirmeyle reklam gösteriminin her zamankinden daha da kolaylaştığı, kusursuz reklam deneyiminde birinci sınıf bir tercih olma özelliği taşıyor.
Samsung akıllı TV’ler NFT desteği ve daha birçok özellikle ile entegre gelişiyor
Samsung’un 10 yıl önce pazara sunduğu Tizen işletim sistemi (OS) ise sınıfının en iyi kullanıcı deneyimini yaşatıyor. Samsung Gaming Hub ise Xbox, NVIDIA GeForce NOW, Utomik ve Amazon Luna gibi sektör lideri iş ortakları tarafından sağlanan oyunlara Samsung Akıllı TV’ler üzerinden daha kolay erişim sağlıyor. Samsung Gaming Hub, donanım ve yazılımdaki uzmanlığı bir araya getirerek, Samsung Akıllı TV’lerde oyun oynamayı daha sürükleyici bir deneyim haline getirmek için Yapay Zeka Destekli Yükseltme ve çoklu görev gibi özelliklerle entegre edildi.
Samsung’un işletim sistemi Tizen OS’nin kapsamı da NFT desteği sunmak için Art Token, laCollection ve Nifty Gateway gibi ortaklarla genişliyor. Şirket, B2B müşterileri ve geliştiricilerine yönelik olarak da içeriklerin birden fazla yerde senkronize edilmesini sağlayan Syncplay gibi B2B API’leri sunmaya devam ediyor. Samsung ayrıca, Tizen işletim sisteminin desteklendiği akıllı TV’lerde HDR10+ (en yüksek) kalitesindeki içeriklerin görüntülenmesini sağlayan yeni içerik dönüştürme çözümü SALT‘ı da hizmete açtı.
Son olarak piyasaya sürdüğü yeni One UI 5 kullanıcı ara yüzüyle Samsung, kullanıcılara cihazlarının görünümünü kolayca kişiselleştirme özgürlüğü sunarken, üretkenliği artırarak cihazlar ve platformlar arası da kusursuz bir deneyim vadediyor. One UI 5 ara yüzü, yeni Modlar ve Rutinler özelliği sayesinde daha kişiselleştirilmiş deneyimler sunabiliyor. Kullanıcılar, akıllı saatlerde dahil One UI 5 ara yüzüne sahip tüm cihazlarında birden fazla görseli aynı anda görüntüleyen Dinamik Kilit ekranıoluşturabiliyor. Bixby Voice, yeni Bixby Text Call özelliği ile artık aramaları kullanıcılar adına cevaplayabiliyor. Yazılan mesajları arayan kişiyle paylaşabiliyor ve kullanıcıların yazdığı metni doğrudan seslendirebiliyor. One UI 5, sağlık ve zindelik takibi için yeni çözümler de sunuyor. Geliştiricilerin Galaxy Watch’taki BioActive Sensörden yararlanan uygulamalar oluşturmasına olanak tanıyan Samsung Privileged Health SDK (SDK: Yazılım Geliştirme Kiti) de bunlar arasında bulunuyor[5].
Samsung Ar-Ge Ekibi, gelecek için yeni araştırmalar ve yatırımlara devam ediyor
Samsung Ar-Ge Ekibi, inovasyon ve açık iş birliğiyle dolu daha iyi bir geleceğe yönelik çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Ar-Ge Ekibi, robot kol manipülasyon kodunu GitHub üzerinde kullanıma sunarak akademisyen, araştırmacı ve geliştiricilerin robotik manipülasyon alanında yeni fikirleri araştırmasına katkı sağlıyor.
Ekip, Galaxy Watch5’te sunulan özellikler sayesinde, kalp sağlığı, stres, kan basıncı, akciğer sağlığı ve sinirbilimi gibi alanları keşfedecek üniversiteler ve sağlık kurumları ile işbirliği yapıyor. Böylelikle, önde gelen sağlık alanlarında yapılan araştırmalara hız kazandırarak yeni gelişmeleri besleyebilecek eksiksiz bir SDK (yazılım geliştirme kiti) sunuyor.
Samsung Electronics Başkan Yardımcısı ve Cihaz Deneyimi Bölümü Başkanı ve CEO’su Jong-Hee (JH) Han, konula ilgili değerlendirmesinde, “Samsung olarak cihazlarımızı, platformlarımızı ve hizmetlerimizi daha sade ve kullanışlı olacak şekilde geliştirmeye devam ediyoruz. Bugün, iş ortaklarımız ve geliştiricilerle yaptığımız işbirliklerini daha da ileri taşıdığımız çalışmalarımızı paylaşmak bizleri gururlandırıyor. Teknolojiler daha girift hale gelmeye devam ederken, kullanıcıların kendileri için daha önemli olan şeylere odaklanabilmesini sağlamak amacıyla hayatı kolaylaştırmanın, daha iyi ve esnek bağlantılı özellikler sunmanın yeni yollarını aramaya devam edeceğiz.”
[1] 2023’ün sonlarından itibaren Samsung Knox Matrix, başlangıçta belirli Samsung cihazlarında kullanıma sunulacak. Diğer üreticilerin ürünleri için ilerleyen dönemde destek sunulacaktır.
[2] Sadece belirli pazarlarda kullanıma sunulmaktadır.
[3] Samsung TV Plus, yalnızca belirli Samsung Smart TV’lerde kullanılabilir.
[4] Eylül 2020 ile Ağustos 2021 arasındaki izleyici sayısı ile Eylül 2021 ile Ağustos 2022 arasındaki izleyici sayısı arasında yapılan karşılaştırmaya dayanmaktadır.
[5] Galaxy Watch4 serisi ve Galaxy Watch5 serisinde mevcuttur.