QNB Finansinvest, ‘Yatırım Buluşması’ etkinliğini düzenledi.
QNB Finansinvest, Türkiye Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER) iş birliğiyle gerçekleşen ‘Yatırım Buluşması’ etkinliğinde bu kez, Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) de yer aldı. Etkinlikte Küresel ve Yurtiçi Piyasalar, Aile işletmelerindeki finansman kaynakları gibi birçok konu ele alındı. Etkinliğin açılış konuşmasını ise QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras gerçekleştirdi.
QNB Finansinvest, Türkiye Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER) ve Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) iş birliğiyle düzenlenen ‘Yatırım Buluşması’ etkinliği 21 Mayıs 2024 tarihinde QNB Finansbank genel merkezi Kristal Kule’de gerçekleşti. “Yatırım Buluşması”nda, sektör liderleri, iş dünyasının önde gelen isimleriyle bir araya geldi. Program, QNB Finansinvest Araştırma Grup Müdürü Can Alagöz’ün “2024 Yılı İkinci Yarısında Küresel ve Yurt İçi Piyasalara Bakış” sunumuyla başladı ve ardından “Aile İşletmelerinde Alternatif Finansman Kaynakları” konulu bir panelle devam etti. Panelin moderatörlüğünü QNB Finansinvest Genel Müdürü Pamir Karagöz yaparken, panelistler arasında Sun Şirketler Grubu Kurucu Ortağı Şükrü Ünlütürk, Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı ve Zorlu Enerji CFO’su Elif Yener yer aldı.
Etkinlik, aile işletmeleri yöneticilerini hedefleyerek alternatif finansman kaynakları konusuna uzman görüşleri ve değerlendirmeleri ile devam etti. Katılımcılara, yatırım süreçleri hakkında detaylı bilgi sunuldu ve sorular doğrudan cevaplandırıldı.
‘Yatırım Buluşması’ etkinliğinin açılış konuşmasını ise QNB Finansbank Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aras gerçekleştirdi. Açılış konuşmasında Aras; “QNB Finansinvest, TAİDER ve TÜRKONFED’in iş birliğiyle bugün düzenlenen bu “Yatırım Buluşması”, sektörümüz için değerli bir adımı temsil ediyor. Aile işletmeleri, Türkiye ekonomisinin belkemiğini oluşturan önemli bir unsur olarak, ekonomik kalkınmada kritik bir role sahiptir. Bu nedenle, onların finansal sağlığını güçlendirmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak, sektörümüzün geleceği için hayati öneme sahiptir. İşletmelerin finansal ihtiyaçlarına yönelik çözümler üretmenin yanı sıra gelişimlerine katkı sağlamanın da bir o kadar önemli olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda iş dünyasından değerli temsilcilerini bir arada görmekten ve istişare edilecek platformlara olanak tanımış olmaktan ötürü son derece mutluyuz. Panelde ele alınacak olan alternatif finansman kaynakları, iş dünyasına yeni perspektifler sunacak ve sektörümüzün büyümesine destek olacaktır.” dedi.
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez ise konuşmasında, “Türkiye’de işletme ömrüne baktığımızda ise AB, OECD ortalamasının biraz altında kalıyoruz. Burada önemli olan işletmelerin inovasyon gücü, işletme verimliliği ve yarattığı katma değer. Yapılan araştırmalar işletme ömrünün gün geçtikçe kısaldığını hatta büyük şirketlerin bile zamana ve inovasyona direnemediğini gösteriyor. Yapay zeka gibi yeni devrimsel teknolojiler çağında işletmelerin ömrünün kısalmasına uyum sağlayacak kanuni çerçeveler ve inovasyon politikaları ihtiyacı kendini gösteriyor. Ülkemizdeki üretim kültürünün nesiller boyu taşıyıcısı olan aile işletmeleri, milli gelirin yaklaşık yüzde 90’ını üretiyorken yaklaşık 3,8 milyon KOBİ’nin çok büyük bir kısmı aile işletmesi. Bu işletmelerimizin kurumsallaşması ve kendi sürdürülebilirliklerini sağlaması, tüm bu gerçekler düşünüldüğünde ülke ekonomimizin sürdürülebilirliği açısından elzem. Aile işletmeleri bu önemli değeri üretirken, işletmeyi sürdürülebilir kılacak yatırımların devamlılığını sağlamak kritik önem taşıyor. Finansman, bu süreklilik söz konusu olduğunda oksijen gibi hayati bir element.” dedi.
Aile işletmelerinin sürdürülebilirliğini artırmadaki önemine değinen TAİDER Aile İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Olten “QNB Finansinvest iş birliğiyle bu önemli organizasyonda yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Aile işletmeleri ülke ekonomisini oluşturan temel taşlar olarak karşımıza çıkıyor. İstihdam yaratma, yenilikçi ve yerel ekonomilerin gelişimine katkı sağlama gibi toplumsal kalkınma için kritik rol oynayan aile işletmeleri, ülke ekonomisine katkı sağlamanın yanı sıra, nesiller boyu sürdürülebilirlik açısından da hayati bir önem taşıyor. Günümüzde işletmelerin ömrülerinin giderek kısalmasıyla birlikte, aile işletmelerinin sürdürülebilirliğini artırmadaki gündemleri de giderek önem kazanıyor. Bizler TAİDER olarak, ekonomik kazanımlar ile birlikte, aile işletmelerinin kültürel ve sosyal değerlerini koruyarak uzun vadeli başarılarına ortak olmayı amaçlıyoruz” dedi.
QNB Finansinvest Genel Müdürü Pamir Karagöz panelin açılış konuşmasında, “Şirketlerin yatırım, işletme sermayesi ihtiyaçları, büyüme planları, yeni pazarlara erişim, coğrafi genişleme, kurumsallaşma, bilinirlik ve itibar gibi birçok farklı sebeple dış finansman kaynaklarına ihtiyaçları bulunuyor. Tahvil ihraçlarında 2020’de %3,6 olan reel sektörün payı 2023’de 110 milyar TL’yi aşarak %24’e ulaştı. 2021’den bu yana ivmelenen ve sermaye piyasalarında en büyük kaynak erişimi sağlayan halka arzlara baktığımızda toplamı 7,8 milyar doları aşan 160’a yakın halka arz gerçekleşti. Halka arzların da etkisiyle pandemi öncesine göre bireysel yatırımcı sayısı yaklaşık 8 kat arttı. Türkiye’de başlayan normalleşme dönemi ile yabancı sermaye akışlarının da hızlanarak bu büyümeye ivme kazandırabileceğine inanıyoruz. QNB grubu olarak Türkiye’de sermaye piyasalarındaki alternatif finansman kaynakları pazarının güçlü seyretmeye devam edeceğine inanıyoruz. QNB Finansinvest olarak alternatif finansman kaynaklarına ulaşım konusunda şirketleri desteklemeyi kendi sorumluluğumuz görüyoruz.” dedi.
QNB Finansinvest, TAİDER ve TÜRKONFED iş birliğiyle gerçekleştirilen “Yatırım Buluşması”, iş dünyasının önemli isimlerini bir araya getirerek, yatırım ve finansman konularında önemli bir platform haline geldi.