Zyxel’den uzaktan çalışma ile hayatımıza giren güvenlik risklerine özel çözümler.
Aşılamanın hız kazanması ile normalleşme konusunda adımlar atılıyor olsa da uzaktan ya da hibrit çalışma modelleri iş dünyasının çoğunluğu tarafından kalıcı bir seçenek olarak görülüyor. Hibrit çalışma, siber güvenlik koşullarını da dönüştürürken, Zyxel, uzaktan çalışma ile hayatımıza giren yeni güvenlik risklerine özel teknolojileri ile kurumların yanında olmayı sürdürüyor.
COVID-19 ile tüm dünyada ofislerin bir kısmı kapanırken, çalışanlar işlerini uzaktan yürütmeye başladı. Aylar geçtikçe uzaktan çalışma uygulamaları dünya genelinde yaygınlık kazanırken, bu çalışma modelinin hem işverenler hem de çalışanlar için getirdiği avantajlar nedeniyle uzun vadede uygulanabilir bir seçenek olabileceği, hatta iş dünyasında kalıcı yer edineceği düşünülüyor.
Pandemi sonrası her üç siber saldırıdan biri yeni metotlar ve zararlı yazılımlar kullanıyor
Teknolojinin sağladığı özgürlük ile uçaktan, kafeden, tatilden kısacası her yerden çalışabildiği için halka açık alanlardan ya da ve evlerinden sınırsızca internete bağlanabilen çalışanların kişisel bilgisayarları ve bu cihazlarında yer alanda iş dosyalarındaki kritik veriler siber tehditlerin hedefi olmaya başladı. Pandemi ile de küresel ölçekte bu uzaktan çalışma yöntemlerinin kısa sürede yeni normalimiz haline gelmesiyle dünyanın her yerinden işletmeler, hayal edilemez bir ölçekte siber saldırılara karşı savunmasız hale geldiler. Pandemi öncesinde kurum içinden ulaşılan şirket ağlarının, bu dönemde evdeki çalışanlarca erişilebilir olması ev temelli bağlantı ve güvenlik saldırılarını artırdı. Deloitte’in pandemi dönemindeki siber saldırılara odaklı çalışmasına göre, COVID-19 sonrasında yeni metotlar ve zararlı yazılımlarla saldırıların tüm saldırılara oranı yüzde 15 artarak yüzde 35 oldu.
Yeni normal ile gelen güvenlik riskleri
Pandemi öncesi ofis çalışma düzeninde, verileri güvende tutmak nispeten kolaydı. COVID-19 ile evden çalışma yaygınlaşınca, kişisel cihazların kurumsal ağlara katılımı arttı, uzak bağlantılar kurularak sistemlere giriş yapıldı. Bu değişiklikler saldırı yüzeylerini önemli ölçüde büyüttü. Çünkü bir cihazı şirket ağından bir kez çıkarıp yeni sabit ve WiFi ağlarına bağladığınızda, riskler artıyor ve kapsamı genişliyor.
Birçok kurum bu esnada siber saldırılara açık hale geldi. Çalışanların farklı lokasyonlardan uzaktan ağa bağlandığı bu yeni hibrit dünyada, siber suçlular için birçok farklı potansiyel fırsat oluştu. Pandemi döneminde bu trendin kurbanları arasında yer alan birçok işletme sadece çalışanların verilerini değil, şirketlerin ve hatta müşterilerinin verilerini de riske attılar.
Firewall ve VPN kullanımı hayati derecede önemli
Uzaktan çalışma artık hayatımızın bir parçası. Aşılamanın hız kazanması ile normalleşme konusunda iş dünyasında da birtakım adımlar atılıyor olsa dahi pandemi sürüyor. Uzaktan çalışamaya karşı olan işletmeler bile henüz çalışanlarını ofise tam zamanlı getirmeye sıcak bakmıyor. Her halükârda yeni dönemde hibrit çalışma gerçeğine alışmak durumunda olan iş dünyası yeni normalin siber güvenliğine de uyum sağlamak zorunda. Alınması gereken önlemlerin başında ev ve iş ağlarındaki siber saldırı risklerinin artması nedeniyle bağlantı ve güvenlik yönünden belirli takviyeler yapılması geliyor. Çok sayıda çalışana sahip işletmelerin, bu ağın tüm çalışanlarca aynı anda erişilmesi halinde, kesintiye uğramayacak bir bant genişliğine sahip olduğundan emin olmaları gerek. Bu noktada bağlantıların güvenliği için firewall ve VPN kullanımı hayati derecede önemli.
Zyxel Networks Türkiye Kanal Satış Müdürü Ömer Faruk Erünsal, çalışma hayatının yeni döneminde kurumsal ağların güvenliğinin sağlanması konusunda işletmelere şu önerilerde bulundu: “Öncelikle koronavirüs öncesinde kurum içinden ulaşılan şirket ağının, bu dönemde evdeki çalışanlarca erişilecek olması bağlantı ve güvenlik yönünden belirli takviyeler yapılmasını gerektiriyor. Çok sayıda çalışana sahip işletmelerin bu ağın tüm çalışanlarca aynı anda erişilmesi halinde, kesintiye uğramayacak bir bant genişliğine sahip olduğundan emin olmaları gerekiyor. Bağlantıların güvenliği için mutlaka firewall ve VPN kullanılmalı. Kişisel cihazların kullanımının artmasıyla, zararlı yazılımların kurumsal ağa bulaşmasını önleyebilmek için tüm bireysel cihazların da kurumsal güvenlik prosedürlerine uygun bir şekilde ayarlanmasında fayda var. Kullanıcı erişim haklarının ise yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Birçok kurum, işin teknik yönüne odaklanırken, insan faktörünü gözden kaçırabiliyor. Çalışanlara temel siber güvenlik eğitimi vermek, oltalama saldırıları, fidye yazılımları gibi güncel ve ciddi sonuçlar doğurabilecek siber tehlikelere karşı güvenliği artıracaktır.”
Zyxel’in çözümleri uzaktan çalışan şirketlere yüksek bağlanabilirlik ve güvenlik sağlıyor
Ağ teknolojileri lideri Zyxel’in güvenlik çözümleri kurumların internet bağlantılarının potansiyelinden en yüksek şekilde faydalanmasını sağlarken, güvenlik ve gizlilik konusunda da var olan en yüksek standartları sunuyor. Zyxel’in VPN serisi ürünleri ile kurumsal ağa güvenli olduğu kadar kolay bir şekilde bağlanarak, işlerinizi kesintisiz sürdürebiliyorsunuz. Bulut tabanlı firewall’lar ile siber güvenliği buluta taşıyan Zyxel, USG firewall’ları ile son 10 yılda dünyanın dört bir yanındaki şirketleri korumaya devam ediyor. USG’nin devamı niteliğindeki yeni USG FLEX serisiyse, küçük ve orta ölçekli işletmelerin ağlarına yüksek bağlanabilirlik ve güvenlik sağlıyor. USG FLEX Serisi uzaktan veya evden çalışanlara güvenli ağ erişimi sağlamak için ideal bir çözüm olan IPSec, SSL ve L2TP tabanlı VPN’leri (Sanal Özel Ağ) destekliyor. Sıfır konfigürasyon içeren uzaktan erişim, çalışanların BT desteği olmadan ofis VPN bağlantılarını kurmalarını daha kolay hale getirerek karmaşık kurulum zorluklarını ortadan kaldırıyor. Ayrıca USG FLEX son gelen güncellemeler ile, ağ izleme ve kontrol görevlerini güvenilir bir yönetilen hizmetler sağlayıcısına (MSP) bırakmak isteyen kuruluşlar ve de MSP’lerin kendisi için birçok önemli fayda getiriyor.
Zyxel pandemi ile şekli ve sıklığı değişen siber saldırılardan korunmak için de akıllı bulut zekası kullanan ve daha önce bilinmeyen saldırıları tespit edebilen ATP Güvenlik Duvarı ürünü ile kurumların yanında oluyor. İşletmelere esneklik ve maliyet avantajı sağlayan bulut tabanlı ağ çözümümü Nebula, evden çalışma sürecinde arızalı veya müdahale edilmesi gereken cihazlara uzaktan erişim sağlayarak yönetebilme olanağı vererek, bilgi işlem yöneticilerine kolaylık sağlıyor. Zyxel’in en yeni ürünlerinden Bulut E-posta Güvenliği (CES) ise, işletmelerin ağ yöneticilerine, dağıtılmış işgücünü artan tehditlerden korumak için kapsamlı bir bulut tabanlı e-posta güvenlik çözümü sağlıyor.