Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Her yıl 30 bin çalışana cobot eğitimi veriliyor

Universal Robots, otomasyonun herkes için erişilebilir, kolay anlaşılabilir olması için online bir akademi hayata geçirdi.

Hızlı kurulumu, kolay programlaması, esnek ve güvenli kullanımıyla cobot’lar; firmanın büyüklüğü ya da ürünün özelliği ne olursa olsun her türlü üretim tesisine entegre edilebiliyor. Cobot teknolojisinin hayatımıza girmesiyle birlikte iş yapış şekilleri de değişiyor, her gün yeni meslekler ortaya çıkıyor. 2025’te, mevcut işlerin çoğunun otomatikleşeceği ve 58 milyon yeni iş ortaya çıkacağı tahmin ediliyor. Uluslararası Robotik Federasyonu (International Federation of Robotics (IFR)), robotik eğitiminin mevcut ve gelecekteki iş gücü eğitimini nasıl şekillendirdiği ve çalışanlar için beceri gelişimini nasıl geliştirdiği ile ilgili bir araştırma da yayınladı. Buna göre, küresel robot üreticileri her yıl 30’dan fazla ülkede robot sınıflarında 10 bin ila 30 bin arasında katılımcıya eğitim veriyor. Cobot teknolojisinin mucidi olan Universal Robots ise kurduğu UR Akademi üzerinden 7/24, çevrim içi, ücretsiz ve interaktif olarak Türkçe dahil 16 dilde isteyen herkese cobot programlamayı sadece 87 dakikada öğretiyor.

“Dijital endüstriye geçişte en önemli unsur eğitim”

Universal Robots olarak otomasyonu sadece üretim alanında değil, eğitim alanında da herkes için ulaşılabilir kılmak istediklerini söyleyen Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök “Dijital endüstriye geçişi başarıyla tamamlayabilmemizi sağlayacak en önemli unsurun eğitim olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle bir yandan meslek liseleri, teknik eğitim merkezleri veya üniversitelerde bu alandaki eğitimleri desteklerken bir yandan da internet sitemizden kolayca ulaşılabilen 87 dakikalık bir eğitimle mevcut çalışanları ve isteyen herkesi mümkün olan en kolay şekilde cobot teknolojisi ile tanıştırıyoruz” şeklinde konuştu.  

“Cobot’u kutusundan çıkarıp basit bir programlama yapmak ise sadece 60 dakika”

Türkiye’de otomasyonun KOBİ’lerin önceliğinde olması gerektiğini vurgulayan Kandan Özgür Gök, “Dünyadaki her 10 bin çalışan başına düşen robot sayısı yaklaşık 100 civarında. Bu rakam Türkiye’de ise 33-35 civarında seyrediyor. Yani Türkiye’de dünyaya oranla 1/3 oranında daha az robot kullanıyoruz. Ülkemizde üretimin yüzde 98’i KOBİ’ler tarafından yapılıyor. Bu da bize gösteriyor ki endüstriyel dönüşüm için KOBİ’lerden başlamamız gerekiyor. Teknolojiyi yürütebilecek personel sayısını artırmalı, yani yetenek açığını kapatmalıyız. Cobot teknolojisi, otomasyona giden en kısa yoldur. KOBİ’ler için en uygun maliyetli, en esnek, en kolay programlanabilen ve yatırım geri dönüşü en hızlı olan teknolojidir. Temel düzeyde cobot programlama ise akıllı bir telefon kullanıcısının rahatlıkla öğrenebileceği bir iştir” dedi. Herhangi bir robot tecrübesi bulunmayan bir kişinin bile cobot’u kutudan çıkarıp basit bir programı yapmasının 60 dakikadan fazla olmadığını da sözlerine ekleyen Gök, Universal Robots internet sitesinde çok zengin bir akademi altyapısı sunduklarını belirtti.

UR Akademi’nin eğitimleri 7/24 çevrim içi, ücretsiz, Türkçe, interaktif ve sertifikalı

Universal Robots’un internet sitesinden ulaşılabilen UR Akademi platformunda hem CB3 robotlar hem de en yeni e-Series robotlar için ayrı ücretsiz, Türkçe, interaktif ve sertifikalı e-Eğitim modüllerine 7/24 günün her saati ulaşılabiliyor. e-series robotlar hakkında temel, ileri seviye eğitimler ile uygulama eğitimleri alınabilirken, CB3 robotlar içinse 9 farklı eğitim modülünden yararlanmak mümkün oluyor. Daha fazla programlama eğitimi almak isteyen öğrenciler, çalışanlar ve işletme sahipleri, en üst düzey cobot programlamayı sürdürmek için yetkili eğitim merkezlerine başvurabiliyor.

İlgili Yazılar