TikTok yeni şeffaflık raporları ve şeffaflık merkezine ilişkin güncellemeleri duyurdu.
Kısa video uygulaması TikTok yenilenen çevrimiçi Şeffaflık Merkeziyle şeffaflık ve hesap verebilirlik taahhütlerine yönelik bir adım daha attı. Güncellenen merkezin TikTok’un geçmiş tüm Şeffaflık Raporlarının yanı sıra bugün yayınlanan ‘2021 İçerik Kaldırma Talepleri Raporları’ da dahil olmak üzere gelecekte yayınlanacak diğer interaktif raporlarını da barındıracağı bildirildi.
TikTok’un Şeffalık Raporu
Yapılan açıklamada ” TikTok’un Şeffaflık Raporları, platformumuzu ve bütünlüğü korumak için yaptığımız eylemlerden sorumlu olduğumuzu göstermek açısından önemlidir. Şeffaflık yoluyla güven oluşturmak için 2019’da söz konusu raporları yayınlamaya başladık. Şüpheli veya reşit olmadığı gerekçesiyle kaldırdığımız hesapların veya standartlarımızla uyuşmadığı için reddettiğimiz reklamların sayısı gibi yeni, daha derin ve sektörde bir ilk olan verileri açıklayarak şeffaflık anlayışımızı geliştirmeye devam ettik” denildi.
Şeffaflık Raporları:
- Topluluk Kurallarını ve Hizmet Şartlarını desteklemek için yapılan eylemlere ilişkin üç ayda bir içgörü sunan Topluluk Kuralları Uygulama Raporu.
- Devletten ve kolluk kuvvetlerinden alınan kullanıcı bilgilerine yönelik yasal talepler ve yanıtların niteliği hakkında iki yılda bir veri sağlayan Bilgi Talepleri Raporu.
- İçeriği kısıtlamak için devlet kurumlarından yılda iki kez alınan talepleri ve bunun sonucunda yapılan işlemleri ayrıntılarıyla anlatan Devletin İçerik Kaldırma Talepleri Raporu.
- Telif hakkı ve ticari marka içeriği kaldırma bildirimlerinin sayısı ve iki yılda bir verilen yanıtları gösteren Fikri Mülkiyet Kaldırma Talepleri Raporu.
TikTok, yenilenen rapor formatlarında geliştirirken sivil toplum kuruluşları ve uzmanlardan geri bildirim alarak verileri dijital olarak incelenebilir formatlarda indirme özelliğini sunarak bu girdileri eyleme çevirdiklerini, raporlarında verileri ve eylemlerini daha iyi göstermek için etkileşimli çizelgeler, grafikler ve daha çok görsel eklediklerini bildirdi.
Raporlar Arapça, Bahasa Endonezya ve Bahasa Melayu dilinde, Bengalce, Birmanca, Danca, Felemenkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İbranice, İtalyanca, Japonca, Kmerce, Korece, Norveççe, Lehçe, Portekizce, İspanyolca, İsveççe, Tayca, Geleneksel Çince, Türkçe, Rusça, Urduca ve Vietnamca dahil olmak üzere 26 dilde yayınlanacak.