Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Digital Exchange’den Ramazan’da Markalara 6.2 Milyar Dolarlık Pazardan Kazandıracak Stratejiler

Son iki yılını salgının gölgesinde geçiren ve bayramları da beraber kutlayamayan İslam alemi, 2022’de normale dönüşün ilk Ramazan’ının heyecanını yaşıyor.

Ertelenen ev ziyaretlerinin ve toplu iftarların başlamasıyla paralel e-ticarette de hızlı bir artış kaydedildi. Araştırmalara göre Ortadoğu ve Kuzey Afrika için e-ticarette 6.2 milyar dolarlık Ramazan hareketi yaşanacak. E-ticaret şirketlerine A’dan Z’ye pazarlama hizmeti veren Digital Exchange’in CEO’su Emrah Pamuk, “Ramazan’da yapılacak gıda alışverişinde yüzde 40’a varan uygun fiyat nedeniyle e-ticaret tercih ediliyor. 250 bini aşan Türk e-ticaret sitelerinde de ancak müşteriye doğru şekilde ulaşabilen şirketler pazarda görünürlüğünü arttıracak” dedi.

Sene boyunca ‘Muhteşem Cuma’, ‘Anneler Günü’, ‘Yaz Tatili’, ‘Yılbaşı’, ‘Sevgililer Günü’ gibi özel zamanlarda tüketiciye yüzde 70’e varan indirimlerle giysiden kozmetiğe, motosikletten otomobile kadar tüm ürünleri satan ve milyarlarca trafiğe ulaşan e-ticaret siteleri, Ramazan ayında da tüketicinin bir numaralı alışveriş adresi oldu. Salgının etkisinin azalması, ev ziyaretleri ve toplu iftarların başlamasıyla birlikte yüzde 40’a varan fiyat avantajı sağlayan e-ticaret sitelerinin gıda ürünlerine talep adeta patladı.

Marketing Planını Doğru Oluşturan Kazanır

Bu artış beraberinde ciroda da yükselişi getirirken, araştırmalara göre Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan MENA bölgesinde 2022 yılı Ramazan ayı e-ticaret satışları 6.2 milyar doları bulacak. 126 ülkede e-ticaret ve e-ihracat konusunda markaların dijital pazarlama faaliyetlerini yürüten Digital Exchange’in CEO’su Emrah Pamuk, “’İki yıl boyunca Covid-19 nedeniyle yapılamayan Ramazan ziyaretleri ve toplu iftarlar 2022 yılı itibariyle salgının hafiflemesinin ardından arttı. İnsanlar kısıtlamaların kalkması ile birlikte daha çok alışveriş yapmaya yöneldiler. Bu duruma paralel olarak E-ticarette de ciddi bir rekabet ortamı oluştu. Pazar sadece büyük oyunculara ait değil. 250 bini aşan Türk e-ticaret sitelerinde de doğru veri analizi ile strateji yapan şirketler pazardan payını alabilecek.” dedi. 

Sosyal Medya Kampanyaları Yakından İzleniyor

2021 rakamlarına göre Türkiye’de yerleşik e-ticaret şirketi sayısının 250 bini aştığını hatırlatan Pamuk, “E-ticarette çok yoğun bir rekabet söz konusu. Burada şirketler tüketiciye sosyal medya reklamları ile ulaşmayı tercih ediyor. Günün 8 saatini internette geçiren tüketici de güvendiği Influencer’ın önerdiği e-ticaret sitesinden alışveriş yapıyor. Dolayısıyla doğru mecrada yayınlanacak doğru pazarlama çalışması ile tüketiciye ulaşan e-ticaret siteleri 6.2 milyar dolarlık Ramazan gıda pazarından payını o derece yüksek alacak. Türkiye’de sırasıyla en çok WhatsAppInstagramYouTubeFacebook kullanılıyor. Bu mecralarda etkili kampanyalar düzenleyen markalar hem Ramazan’da hem de kazandıkları müşterilerle daha sonrasında cirolarını artıracaklar” dedi. 

İftar ve Sahur Saatlerinde Trafik Artışına Dikkat

Ramazan için Influencer marketing yapacak markalar öneriler getiren Digital Exchange’in CEO’su Emrah Pamuk, şu maddeleri sıraladı:

  • Verilere göre yüzde 33 oranında Influencer önerileri tüketiciyi olumlu etkiliyor. Bu açıdan doğru Influencer kullanımına özen gösterilmeli.
  • Ramazan’da daha çok iftar ve sahur arasında internet trafiği yoğunlaşıyor. Artış yüzde 50’yi buluyor. Bu saat diliminde reklamlar yayınlanmalı.
  • Ürünler tam ve eksiksiz olarak gösterilmeli. Piyasa ile olan fiyat avantajları vurgulanmalı.
  • Kargo süreçleri eksiksiz ve zamanında gerçekleşmeli.
İlgili Yazılar
Devamını oku

Pepsi’den sosyal faydaya destek

Pepsi, KazandıRio uygulaması üzerinden başlattığı kampanya ile HAYTAP, Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) ve İhtiyaç Haritası’na destek verecek.   Dünyanın en…