Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Z kuşağının radarında kadın liderlere yer veren şirketler var

Akademisyen ve iş insanı Aslı Erem, kadınların iş yaşamındaki yeri ve önemi hakkındaki fikirlerini paylaştı.

Kadınların güçlendirilmesi ve çalışma hayatının içinde daha çok yer alabilmeleri adına yapılan çalışmalara rağmen hala dünyada ve Türkiye’de işyerlerinde kadın yönetici oranlarının düşük olduğu görülüyor. McKinsey raporuna göre genç nesil çalışanlar için kadınlara terfi imkanı sunmayan şirketler demode görülüyor ve tercih edilmiyor.

Z kuşağı, çalıştığı şirkette terfi imkanlarının ve yönetici pozisyonlarına gelme olanaklarının kadın ve erkeklerde eşit ve adil olmasını önemsiyor. Kadın çalışanlara yönetici ve lider pozisyonlarında fırsat vermeyen, kadınları sadece ara kademelerde rollere yönlendiren ve eşit işe eşit ücret politikasını benimsemeyen şirketler Z kuşağı için tercih dışı kalıyor.

Aslı Erem: “Z kuşağı toplumsal cinsiyet eşitliğini iş hayatında da görmek istiyor”

Genç kadınların çalışma hayatına adım atarken kariyer planlarında gözlerini artık daha yükseklere diktiklerini belirten akademisyen ve iş insanı Aslı Erem şöyle konuştu; “Z kuşağının da dahil olduğu genç nesiller, toplumsal cinsiyet eşitliğini sadece kamusal alanda değil çalışma hayatında da net şekilde görmeyi talep ediyorlar. 2022’nin ekim ayında McKinsey tarafından yayınlanan İşyerinde Kadınlar raporuna göre, 30 yaşın altındaki kadınların üçte ikisinden fazlası kıdemli yönetici olmak istiyor. Ayrıca genç kadınların, mevcut kadın liderlere göre esnekliğe ve şirketin esenlik taahhüdüne daha fazla öncelik verdikleri de görülüyor.”

“Kadınlar yönetici rollerinde yeterince temsil edilmiyor”

Türkiye’de kadınların yönetici rollerinde yeterince temsil edilmediklerini ifade eden Erem;  “TÜİK İşgücü İstatistiklerine göre Türkiye’de 2021 yılında nitelik gerektirmeyen işlerde kadın istihdam oranı yüzde 20,19 iken bu oranının kadın yöneticilerde yüzde 3,4’e kadar düştüğü görülüyor. Kadınların en çok istihdam edildiği ikinci sektör yüzde 19,78 ile hizmet ve satış olurken, üçüncü sırada da yüzde 18,7 ile profesyonel meslekler yer alıyor” dedi.  

“Türkiye’de kadın yöneticilere ihtiyaç var”

Rakamlara bakıldığında kadınların iç gücüne katılımı konusunda daha çok desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Erem, “Veriler bize kadınların yönetici ve lider rollerinde de ne kadar az yer aldıklarını gösteriyor. Oysa biliyoruz ki sosyo ekonomik kalkınma ve toplumun refah seviyesinin yükseltilmesi, kadınlar ve kız çocukları için toplumsal cinsiyet eşitliği her alanda sağlanmadan mümkün olamaz. Bu nedenle iş dünyasına düşen görevler var. Türkiye’de daha çok kadın yönetici ve lidere ihtiyaç var” dedi.

“Dünyada kadın yöneticiler erkeklerden daha az kazanıyor”

Dünyada da toplumsal cinsiyet eşitliğinin iş dünyasında yansımasının çok zaman aldığını belirten Erem şöyle konuştu: “ABD Hükümet Hesap Verebilirlik Ofisi’nin 2019’da yayınlana raporuna göre kadınlar ABD işgücünde yönetim rollerinde yeterince temsil edilmediği gibi kadın yöneticiler, erkek yöneticilerden daha az kazanmaya devam ediyor. ABD’de toplam iş gücündeki kadın oranı yüzde 48 iken yönetici rollerinde yer alan kadınların oranı yüzde 42’de kalıyor. Türkiye’ye kıyasla elbette rakamlar oldukça yüksek olsa da gelişmiş ülkeler kategorisinde yer alan ve kadın haklarını her fırsatta dile getiren bir ülke için dahi bu rakamların yukarı çekilmesi şart.”

İlgili Yazılar
Devamını oku

Mutluluğun Formülü Çok Yakınınızda

FMK Bilgelik Atölyesi Kurucusu ve Yazar Feza Karakaş Byron Katie’nin Uluslararası Sertifikalı The Work Kolaylaştırıcısı olarak Türkiye’de binlerce…