TSKB, Cumhuriyetimizin 100. yılında “Adımızda Türkiye, Adımlarımızda Cumhuriyet” mottosuyla özel projeler hayata geçiriyor.
TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere bıraktığı mirası yaşatma ve Cumhuriyet’in değerlerini yeni nesillere aktarma vizyonuyla 100. Yıl projelerimizi büyük bir heyecan ve azimle sürdürüyoruz. Adında ‘Türkiye’ geçen ender kurumlardan biri olarak bu anlamlı yılda ülkemize kalıcı eserler armağan etmenin mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Türkiye’nin nitelikli sürdürülebilir kalkınması için ekonomik, çevresel ve sosyo-kültürel alanda 73 yıldır değer yaratan TSKB (Türkiye Sınai Kalkınma Bankası), Cumhuriyetimizin 100. yılını “Adımızda Türkiye, Adımlarımızda Cumhuriyet” mottosuyla özel projeler hayata geçiriyor. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında her yeni yatırımın sürdürülebilirlik prensiplerine göre yapılması ve yeşil dönüşümün hızla başarılması için etki alanını genişletme kararı alan Banka, ikinci kalkınma üssünü Ankara’da hizmete açtı. Banka ayrıca, üniversiteli kız öğrencilerin desteklenmesinden, ulaşılması zor arazilerin ağaçlandırılmasına; depremden etkilenen illerde okul kütüphaneleri açılmasından, sanatsal eser üretiminin desteklenmesine kadar pek çok alanda eş anlı yürüttüğü 100. yıl projeleriyle TSKB etkisini Türkiye’nin dört bir yanına taşıyor.
TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç: “Cumhuriyetimizin 100. yılında ülkemize kalıcı eserler armağan ediyoruz”
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına değerlendirmelerini paylaşan TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mirasını yaşatma ve Cumhuriyet’imizin değerlerini yeni nesillere aktarma vizyonuyla çalışmalarımızı büyük bir titizlik, azim ve heyecanla sürdürüyoruz. Genç Cumhuriyet’in planlı kalkınma döneminde ülkemizin ilk sanayi tesislerine finansal ve teknik destek sağlamanın getirdiği tarihi sorumlulukla ilerliyoruz. Nasıl bundan 73 yıl önce ülke kalkınmasında kilit role sahip pek çok ürün TSKB’nin destekleriyle üretilmeye başladıysa bugün de sürdürülebilir bankacılık alanındaki pek çok yenilikçi uygulama bankamız öncülüğünde Türk finans sektörüyle buluşuyor. Hem ülkemizde hem de yurt dışında itibarlı bir güven kurumu olarak takdir görüyor, kalkınma odaklı global fonlarla ülkemizin üreterek büyümesi ve gelişmesi için önemli bir misyon üstleniyoruz. Türkiye’de öncüsü olduğumuz sürdürülebilir bankacılığı rekabet üstü bir alan olarak tanımlıyor, bu konudaki uzmanlığımızı kalkınmanın tüm oyuncuları ile paylaşarak sürdürülebilir dönüşümde ortak etkimizi büyütüyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılına da kalkınma penceresinden bakıyoruz. Adında “Türkiye” geçen ender kurumlardan biri olarak, bu anlamlı yılda geleceğe kalıcı eserler armağan ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“Depremden etkilenen illerimizde Cumhuriyet 100. Yıl kütüphaneleri açıyoruz”
Şubat ayında yaşanan deprem felaketleri sonrası Banka olarak depremin yaralarını sarmak için yaptıkları maddi ve insani yardımlardan sonra bölgenin yeniden kalkınmasına odaklandıklarını söyleyen Bilgiç, Cumhuriyetin 100. yılı için planladıkları projelerin odağına da deprem bölgesini aldıklarını belirtti.
Bilgiç sözlerine şöyle devam etti: “TSKB, yaklaşık 50 yıllık geniş bir kütüphaneye sahip. Kurum kültürümüzde önemli bir yeri olan kitapların geliştirici olduğu kadar iyileştirici bir gücü de olduğuna inanıyoruz. Bu bakış açısıyla TSKB’nin kütüphanecilik geleneğini depremden etkilenen 11 ilimize taşımayı istedik. İlk zenginleştirilmiş okul kütüphanemizi Türk Kütüphaneciler Derneği ve Adıyaman Gölbaşı İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile Adıyaman Gölbaşı Mehmet Akif Ersoy İlkokulu’nda açtık. 4 binin üzerinde kitaba sahip kütüphanemizi çocuklarımızın zihinsel gelişimlerine katkı sağlayacak zekâ oyunları, akıllı tahta, bilgisayar ve elektronik gereçlerle donattık. Açılış günü çocuklarımızın sevincini görünce ne kadar doğru bir iş yaptığımızı bir kez daha anladık.”
“Cumhuriyetimizin 100. yılını gelecek nesillere miras bırakacağımız özel bir beste ile taçlandırıyoruz”
Uzun yıllardır yürüttükleri sosyal ve kültürel projeleri 100. yıl kapsamında genişletme kararı aldıklarını anlatan Bilgiç, “Kalıcı ve nitelikli bir kalkınma için toplumsal ve kültürel yatırımların ekonomik yatırımlarla yan yana büyümesi gerekiyor. Bu bakış açısıyla uzun yıllardır farklı disiplinlerde eğitim gören gençlere destek oluyor, ülkemizin kültürel gelişimine kesintisiz katkı sunuyoruz. Türk Eğitim Vakfı iş birliğiyle yürüttüğümüz Eğitimden Üretime Burs Fonu’yla üniversite eğitimi alan kız öğrencilere hem maddi destek veriyor hem de kariyerlerinde iyi bir başlangıç yapabilmeleri için çeşitli programlar sunuyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılına özel olarak bu yıl ağırlıklı deprem bölgesinden 100 kız öğrenciye burs desteği sağlayacağız. Öte yandan sanatta fırsat eşitliğini desteklemek amacıyla IKSV ile beraber yürüttüğümüz ‘Yarının Kadın Yıldızları-Eğitim Destek Fonu’ ile üstün yetenekli genç kadın müzisyenlerimizin yurtdışı eğitimlerine destek veriyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında aramıza katılan 21 genç kadın yetenekle 2018 yılından bugüne kadar desteklediğimiz müzisyenlerin sayısı 90’a ulaştı. Bu projemizde Cumhuriyetimizin 100. yılını gelecek nesillere miras bırakabileceğimiz özel bir beste ile taçlandırmak istedik. Genç müzisyen Cem Esen’in “A Piece to Joy-Mutluluğa Bir Eser” isimli bestesinin dünya prömiyeri İstanbul Müzik Festivali kapsamında Yarının Kadın Yıldızları konserimizde gerçekleşti” dedi.
“Cumhuriyetimizin 100. yılında 100 bin tohum topu toprakla buluşacak”
TSKB’nin finans sektöründe havadan tohum atışı ile ormanlaştırma çalışmalarına destek veren ilk banka olduğunun altını çizen Bilgiç, sözlerine şöyle devam etti: “Yaşanabilir yarınlar için ormanlarımıza gözümüz gibi bakmalıyız. Ancak maalesef iklim krizi kendini artan orman yangınlarıyla da hissettirmeye başladı. Üst üste yaşanan büyük yangınlardan sonra sosyal girişim ecording iş birliğiyle bir ormanlaştırma projesi başlattık. Sürdürülebilir kalkınma odaklı yatırımlarını finanse ettiğimiz müşterilerimiz adına ulaşılması zor arazilerde ecoDrone’larla şimdiye kadar 150.000 tohum topu atışı gerçekleştirdik. Şimdi Cumhuriyetimizin 100. yılına özel 100.000 tohum topu atışı daha yapıyoruz. Çocuklarımıza rahatça nefes alabilecekleri bir gelecek bırakmak için doğal değerlerimizi koruyan yatırımlara, sosyal sorumluluk projelerine ve sosyal girişimlere destek vermeye edeceğiz.”
“İkinci yüzyılımızda, Ankara kalkınma üssümüzle Anadolu’da sürdürülebilir dönüşümü hızlandırmayı hedefliyoruz”
Cumhuriyetimizin 100. yılında aynı zamanda TSKB’nin İstanbul’dan sonraki ikinci yerleşkesini başkent Ankara’da hizmete açmanın heyecanı içinde olduklarını söyleyen Bilgiç, “Ankara Kalkınma Üssümüzün açılışında Yönetim Kurulumuz, Üst Yönetimimiz, İştirak Genel Müdürlerimiz ve ekip arkadaşlarımızla Anıtkabir ziyareti gerçekleştirdik. Anıtkabir defterinde ülkemizi, Atamızın vasiyeti olan muasır medeniyetler seviyesinin üzerine taşımak için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğimize dair tekrar söz verdik. Eylül ayı itibarıyla hizmete giren yeni ofisimizde kurumsal bankacılık ve yatırım bankacılığı alanındaki faaliyetlerimizin yanı sıra tüm iştiraklerimizi içine alan bir yapıda etkin danışmanlık hizmetleri de sunacağız. Uzun yıllardır iklim krizi ile mücadelede sürdürülebilir finansmanın öneminin altını çiziyor ve bu alanda farkındalığı artırmak için çalışmalar yürütüyoruz. İkinci kalkınma üssümüz olarak adlandırdığımız yeni yerleşkemizle Anadolu’da bölgesel kalkınmanın yeni merkezi olmayı ve sürdürülebilir dönüşümü hızlandırmayı hedefliyoruz” dedi.