PERYÖN – Türkiye İnsan Yönetimi Derneği’nin kurumlarda toplumsal cinsiyet eşitliğini ön plana alan insan kaynakları süreçleri oluşturularak istihdam konusunda yaşanacak ayrımcılığın önüne geçmeyi hedefleyen projesi İş’te BirlİKte’nin II. Etabı tamamlandı.
Proje kapsamında İstanbul, Adana, Kayseri, İzmir ve Bursa’da yapılan online “Yuvarlak Masa” toplantılarına 26 kurum katıldı. Şirket temsilcilerinin toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili aktif olarak yürüttükleri çalışmaları hakkında bilgi verdiği buluşmalarda ayrıca konu ile ilgili oluşan bariyerler ve gelişim önerileri de konuşuldu.
Türkiye İnsan Yönetimi Derneği’nin, Avrupa Birliği tarafından desteklenen Hrant Dink Vakfı Sivil Toplumu Güçlendirme Hibe Programı kapsamında; İstanbul Gedik Üniversitesi ortaklığında “Çalışma Hayatının Çeşitlilik Odaklı Yapılandırılması” amacıyla hayata geçirdiği “İş’te BirlİKte” projesinin II. Etabı tamamlandı.
Projenin II. Etabı olan “Bölgesel Yuvarlak Masa Toplantıları”; İstanbul, Adana, İzmir ve Bursa’da yapılan online buluşmalarla gerçekleştirildi. Kurumlarda; toplumsal cinsiyet eşitliğini ön plana alan insan kaynakları süreçleri oluşturularak, istihdam konusunda yaşanacak ayrımcılığın önüne geçilmesini hedefleyen proje kapsamında düzenlenen toplantılara 26 kurum katıldı.
Çalışmanın Eylül ayı içinde başlayacak ve Ekim ayı boyunca devam edecek sonraki ayağında ise 30 firma ve 10 STK’nın İK’dan sorumlu çalışanlarına toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda uygulamalı ve interaktif eğitimler verilecek. Ağustos ayı süresince yapılan başvurular arasından seçilen, “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” alanında çalışma yapmak isteyen firmaların ve STK’ların katılacağı eğitimler ücretsiz olarak düzenlenecek.
Yuvarlak Masa Toplantılarına kimler katıldı?
Projenin ikinci etabı olan “Bölgesel Yuvarlak Masa Toplantıları”na katılan kurumlara ve toplantı çıktılarına bakacak olur isek; çalışmalara Adana’dan; Atimsan, Limakport, Kayseri’den Ravago, Stryker, Bursa’dan; Beyçelik Gestamp, Karsan, OYAK RENAULT, Seger, Tofaş, Valeo, Yeşim Tekstil, İstanbul’dan; Accor Otelleri, Arçelik, Arkas, Borusan Holding, Doğuş Otomotiv, Dow Türkiye, GittiGidiyor, Mey Diageo, Limak Yatırım ve İzmir’den; Arkas, Gage, Türk Tuborg A.Ş, ESBAŞ – Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi ve Sun Grup katıldı. Adana’da düzenlenen toplantıya Kayseri ve İskenderun’dan da kurumlar iştirak etti.
Şirket temsilcilerinin toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili aktif olarak yürüttükleri çalışmaları hakkında bilgi verdiği buluşmalarda ayrıca konu ile ilgili oluşan bariyerler ve gelişim önerileri de konuşuldu.
Çalışma kapsamında şirketlerin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda; çalışanlarında farkındalığı yükseltmek, eğitim ve iletişim çalışmalarıyla kapsayıcı dil geliştirmek, önyargıları dönüştürmek, İK politikalarıyla kadın istihdamını ve fırsat eşitliğini desteklemek, kreş hizmeti sunmak ve kadın adayları yetiştirmek için eğitim ve mentorluk programları konusundaki görüşleri dinlendi.
Bir yıl boyunca sürecek proje kapsamında işe alım ve sonrası süreci yöneten insan kaynakları yöneticilerinde cinsiyet kimliği ve toplumsal cinsiyet temelinde yaşanan ayrımcılığa dair farkındalık oluşturarak somut bir çıktı ortaya konulması hedefleniyor.
“Hep birlikte aydınlık bir geleceğin kapısını açacağız…”
Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının, pandemi dönemi şartları ne kadar zorlayıcı olursa olsun unutulmaması gerektiğinin altını çizen PERYÖN – Türkiye İnsan Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berna Öztınaz, “COVID – 19 süreci tüm kurumlar için çetin bir sınav oldu. Ancak bu sınavı verirken diğer önemli konuları göz ardı edemeyiz. Türkiye’nin gerçeklerini bilerek ve globali göz önünde tutarak; cinsiyet eşitliği, çeşitlilik ve kapsayıcılık konularının herkesin meselesi olduğunu hiç unutmamamız gerekiyor. PERYÖN olarak kadın ve erkeğin iş yaşamında eşit istihdamı, aynı haklara sahip olması ve denk bireyler olarak yükselmeleri adına çalışmalar yapıyor ve pek çok projeye imza atıyoruz. ‘İş’te BirlİKte’ de bu anlamda hayata geçirdiğimiz en anlamlı çalışmalardan biri. Hedefimiz; çalışma hayatındaki kişilerin, toplumsal cinsiyet eşitliği fikrine açık ve farkındalığı yüksek yapıya kavuşturulması. Kurumların projemizin ikinci etabına olan ilgisi bizleri çok mutlu etti. Buradan çıkacak sonuçlarla önemli aşamaları kat edeceğimize inanıyoruz. Şimdi sırada 30 firma ve 10 STK’nın İK’dan sorumlu çalışanlarına toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda verilecek uygulamalı ve interaktif eğitimler var. Umuyoruz ki hep birlikte gösterdiğimiz bu çabalarla kadınların ayrımcılığa uğramadığı daha aydınlık bir geleceğin kapılarını açabiliriz” dedi.
“İş’te BirlİKte” Projesi’nin ilk etkinliği 26 Şubat’ta gerçekleştirilen bir konferans ile basın, kamu, STK ve özel sektör temsilcisinden oluşan 150 kişinin katılımıyla tanıtılmıştı.