Takip et
Bülten Aboneliği

Teknoloji dünyasından en yeni haberler ve gündem başlıkları e-posta adresinize gelsin.

Dijital Dönüşüm Modern İş Dünyasının Kalbinde

Eduplus’ın düzenlediği 8. Mali İşler ve Finans Yöneticileri Zirvesi’ne konuşmacı olarak katılan ACCA Türkiye ve Gelişmekte olan Ülkeler Başkanı Filiz Demiröz, dijital dönüşümün modern iş dünyasının kalbinde yer aldığının altını çizdi.

Demiröz konuşmasında, teknolojik beceriler, eleştirel düşünme, yaratıcılık ve problem çözme, liderlik, ticari farkındalık ve ekip çalışmasının dijitalleşme ile önemi artacak yeni yetenekler olduğuna da dikkat çekti. Bu değişimde muhasebe ve finans profesyonellerine önemli bir rol düştüğünü hatırlatan Demiröz “Muhasebe ve finans profesyonellerinin de kendi alanlarındaki teknik yetkinliklerini, etik prensipler, iş zekası ve dijital becerilerle birleştirebilmesi gerekiyor” dedi.

Finans ve mali işler alanında çalışan profesyonellere bilgi ve becerilerini geliştirme, yeteneklerini keşfetme imkanı sunmak hedefiyle Eduplus tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen Mali İşler ve Finans Yöneticileri Zirvesi’nin 8’incisi online olarak düzenlendi. Küresel muhasebe ve finans meslek kuruluşu ACCA’in (Fermanlı Ruhsatlı Muhasebeciler Birliği) Türkiye ve Gelişmekte Olan Ülkeler Başkanı Filiz Demiröz de zirvede “Finans ve Muhasebe’de Dijitalleşme ve Yeni Kariyer Alanları” başlıklı bir konuşma yaptı. Konuşmasında muhasebe ve finans mesleğinin ekonomilerin büyümesi ve gelişmesi için hayati olduğuna dikkat çeken Demiröz; “Dünyanın ihtiyaç duyduğu mesleği geliştirmek ve toplumları daha adil ve şeffaf hale getirmek için ACCA olarak tüm paydaşlarımızla birlikte dünya çapında çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

Dijital dönüşüme yatırım yapan şirketler son üç yılda 700 milyon dolar ilave kazanç elde etti

Dijital dönüşümün modern iş dünyasının kalbinde yer aldığının altını çizen Demiröz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şu anda kurumların yüzde 70’i ya hali hazırda bir dijital stratejiye sahip veya dijital strateji üzerinde çalışıyor. Dijital dönüşüm geçirmiş şirketlerin yüzde 60’ı yeni iş modelleri yaratmış durumda. Yıllık brüt kazancı 1 milyar dolardan fazla olan şirketlere baktığımızda dijital dönüşüme yaptıkları yatırımlarla son üç yılda 700 milyon dolar ilave kazanç elde ettiklerini görüyoruz. Bu değişimde muhasebe ve finans profesyonellerine önemli bir rol düşüyor. Bu çerçevede muhasebe ve finans profesyonellerinin de kendi alanlarındaki teknik yetkinliklerini, etik prensipler, iş zekası ve dijital becerilerle birleştirebilmesi gerekiyor. Zira 2020’li yıllarda, verileri derleyip toparlayan değil, değerlendirip yorumlayan, teknolojik süreçlerle elde edilen sonuçlara insani unsur ve güçlü etik bakış açısını ekleyen, analitik ve stratejik düşünce yapısına sahip tam donanımlı finans ve muhasebe profesyonelleri işletmeleri, iş dünyasını, ekonomi ve toplumları güçlü finansal yönetime sahip sürdürülebilir kurumlar haline getirebilecek”.

Muhasebe ve finans mesleği her teknolojik dönüşümde profesyonellere yeni görevler, kariyer yolları sunuyor

Yaptıkları araştırmalara göre öne çıkan kariyer trendlerinin finans ve muhasebe mesleğinde de dönüşüm yarattığını söyleyen Demiröz; “Öngörülerimize göre 2020’li yıllarda muhasebe ve finans profesyonelleri daha esnek çalışma koşullarında çalışma fırsatı yakalayabilecek. 2020’li yıllarda geleneksel kariyer merdivenine duyulacak rağbet azalacak, muhasebe ve finans profesyonelleri kendi kariyer yollarını inşa edecekler. Çalışma hayatı boyunca tek bir rolle değil farklı türlerdeki rollerde görev almak da yine bu yıllarda öne çıkan bir trend olacak. Muhasebe ve finans profesyonelleri artık kariyerleri hakkında daha farklı düşünmeye başlayacaklar. Yaptıkları işlerin, üstlendikleri sorumlulukların topluma ve dünyaya daha fazla değer katmasını önemseyecekler. 2020’li yıllar iş dünyasında çalışanların daha uzun yıllar kariyerlerine devam edecekleri ve beş kuşağın ilk defa birlikte çalışacağı, kuşaklar arası etkileşimin ve yeteneklerin doğru ve etkin yönetilmesi gereken bir dönem olacak” dedi.

Konuşmasında dönüşen iş dünyasında muhasebe ve finans mesleğine olan ihtiyacın gün geçtikçe arttığını söyleyen Demiröz, muhasebe ve finans alanında öne çıkan 5 kariyer alanına da dikkat çekti. Demiröz, bu alanları güvencenin savunuculuğu, verinin kılavuz kaptanlığı, işletme dönüştürücülüğü, dijital oyun kuruculuğu ve sürdürülebilirliğin öncülüğü olarak sıraladı.

Teknolojik becerilere sahip olmak önem taşıyor

Araştırma sonuçlarına göre meslekte dijital teknolojileri benimseme oranının yüzde 25’te kaldığını söyleyen ACCA Türkiye ve Gelişmekte olan Ülkeler Başkanı Filiz Demiröz, gelecek 10 yılda bu oranın yüzde 87’ye yükselmesinin beklendiğini ekledi ve teknolojik beceriler, eleştirel düşünme, yaratıcılık ve problem çözme, liderlik, ticari farkındalık, ekip çalışmasının dijitalleşme ile önemi artacak yeni yetenekler olduğunun altını çizdi. Demiröz, muhasebe ve finans profesyonellerinin dijital becerilerini geliştirmesi ve mesleki ruhsatlarla mesleki gelişimlerinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

İlgili Yazılar
Devamını oku

Brisa’da Üst Düzey Atama

Brisa Pazarlama Direktörü Evren Güzel, yeni oluşturulan Pazarlama ve Uluslararası Pazarlar Genel Müdür Yardımcısı görevine atandı. Bridgestone Corporation…