Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, dünyanın en büyük çevre raporlama platformu olan CDP’nin İklim Değişikliği Programı’nda, A-skoru elde etti.
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, küresel çapta toplam 9000’den fazla şirketin raporlama yaptığı, dünyanın en büyük kurumsal iklim değişikliği, su ve orman-risk datasını elinde bulunduran CDP’nin İklim Değişikliği Programı’nda A- skoru elde etti. CDP’nin İklim Değişikliği Programı kapsamında sunduğu raporla, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası sürdürülebilirlik konusundaki yaklaşımının en temel ögesi olan iklim değişikliği ile mücadeleye ilişkin faaliyetleri ile bu alandaki risk ve fırsatları nasıl değerlendirdiğini ve yönettiğini açıkladı.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, “Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası olarak 46 yıldır tüm faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik odağında bugünü ve yarını düşünerek sürdürüyor, uluslararası standartlara göre hareket ediyoruz. Şirketlerin gönüllük esası ile sera gazı emisyonları ve iklim değişikliği stratejilerini kamuoyu ile paylaştıkları İklim Değişikliği Programı’nda 2016 yılından beri biz de yer alıyoruz. İklim değişikliği ile mücadele konusunda en etkili raporlama platformlarından biri olan CDP tarafından A- skoru ile derecelendirilerek CDP Türkiye 2020 İklim Liderleri arasında yer aldığımız için gururluyuz. Çalışmalarımızın sürdürülebilirlik alanında uluslararası arenada değer görmesi ve takdir edilmesi bizim için oldukça önemli” dedi.
Banka içi faaliyetlerden kaynaklanan çevresel etkileri azaltmak için yaptıkları çalışmaların yanı sıra kredilendirdikleri her projede de süreci aynı titizlikle izlediklerini belirten Öztop, “Fon veya kredi ile desteklediğimiz her projeyi; sektör, tutar ve yatırım yerinden bağımsız olarak çevresel ve sosyal risk değerlendirme sürecine alıyoruz. Bunun yanı sıra projeleri kredi vadesi boyunca da çevresel ve sosyal riskleri açısından takip ediyoruz. Bugüne kadar finanse ettiğimiz projelerle; 120 milyon adet yetişkin ağacın yaratacağı etkiyle sağlanabilecek yaklaşık 3 milyon ton/yıl karbondioksit salınımını engelledik. Bu yıl da Türk Standartları Enstitüsü’nün İklim Dostu Kuruluş Belgesi’ni almaya hak kazandık. Birleşmiş Milletler Çevre Programı Finans Girişimi’nin (UNEP FI), bankacılık sektörünün sürdürülebilir gelecek üzerindeki etkisini artırmak üzere hazırladığı “Sorumlu Bankacılık Prensipleri”nin kurucu imzacılardan biriyiz. Aynı hassasiyetle, kaynaklarımızı en doğru şekilde kullanarak iklim değişikliğiyle mücadele etmeye devam edeceğiz. Sağladığımız finansal destek ile de ülkemizin düşük karbonlu ekonomiye geçişini hızlandırmak için var gücümüzle çalışacağız” dedi.
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Hakkında
1975 yılından bugüne Türkiye’nin ihtiyacı olan her alanda sürdürülebilir kalkınma hamlelerini destekleyen Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, kalkınma bankacılığının yanı sıra yatırım bankacılığı ve Türkiye Kalkınma Fonu olmak üzere üç ana iş kolunda faaliyetlerini sürdürmektedir. Uluslararası itibarlı konumu ve güvenilirliği ile temin ettiği kaynaklarla istikrarlı ve güçlü bir ekonomi için rekabetçi ve verimli üretime destek vermektedir. 2023 hedefleri doğrultusunda, Yeni Ekonomi Programı’nın gösterdiği yolda ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın ışığında sürdürülebilir kalkınmanın finansmanına odaklanan Banka; global bankacılık standartlarına hâkim, deneyimli ve uzman insan kaynağıyla, dinamik yapısı ve yenilikçi ürün ve hizmetleriyle yatırımcıların her zaman yanında yer alacaktır.