Brendfoni, 2021 yılıyla birlikte Türkiye’deki perakende markalarını e-ihracat odağında yıllık 2 milyar liralık potansiyele sahip Azerbaycan pazarıyla buluşturuyor.
Türkiye’deki markaların Azerbaycan başta olmak üzere 300 milyon nüfusa sahip Bağımsız Devletler Topluluğu bölgesindeki en büyük e-ihracat ortağı olma yolunda ilerleyen Brendfoni, 2021 Haziran ayına kadar 70’i aşkın Türk markasını bünyesinde barındırarak online perakende satışlarını büyük oranda artırmayı ve 500 milyon liralık ciroya ulaşmayı hedefliyor.
Türkiye’de 2018 itibarı ile çalışmalarına başlayan ve e-ihracat odaklı pazaryeri markası olan Brendfoni.com.tr, ilk operasyonuna güçlü bir e-ticaret altyapısı oluşturduğu Azerbaycan’da başladı. Türkiye ve Azerbaycan ofisleri özelinde şirketin tüm operasyon gücü, e-ticaret ve uluslararası e-ticaret lojistiğinde deneyimli üst düzey kadrosu ve 200’ü aşan uzman çalışanından geliyor.
Türk markaları için 2 milyar liralık pazar potansiyeli
10 milyonu aşan nüfusa sahip olan Azerbaycan tüketicisi aracı yapılar kullanarak 2020 yılında Türkiye’deki e-ticaret platformlarından yaklaşık 1 milyar TL’lik e-ticaret hacmi yarattı. Son dönemde yapılan araştırmalar, tekstil ürünleri başta olmak üzere Türkiye’deki üreticiler için 2021 yılı itibariyle yıllık 2 milyar TL’lik bir pazar hacmi olduğunu gösteriyor. Brendfoni altyapısını oluştururken aktif AR-GE sürecinde olan şirket, Azerbaycan e-ticaret aracılığı operasyonlarıyla Türkiye özelinde 2019’da 300.000 işleme imza atarak 70 milyon TL’lik bir hacim yarattı. 2020 yılında ise işlem hacmini 660.000’in üzerine çıkaran şirket, 140 milyon TL’lik bir ciroya ulaştı. Bugüne kadar 1 milyona yakın Azerbaycan tüketicisine dokundu ve 400 bine yaklaşan aktif müşteri sayısına ulaşmayı başardı.
500 milyon liralık ciro ile Azerbaycan’ın lider pazaryeri olacak
Azerbaycan’da e-ticaret hacmi yüksek olsa da şu anda doğrudan pazarı domine eden yerel bir pazaryeri bulunmadığına dikkat çeken Brendfoni İş Geliştirme Direktörü Nicat Ahmadov, “Azerbaycan tüketicisi özellikle ABD, Çin, Almanya ve Türkiye gibi ülkelere ait farklı sitelerden aracı kurumlar üzerinden dolaylı alışveriş yapabiliyor. Almak istedikleri ürünü yerel e-ticaret lojistiği yapan şirkete online olarak ileterek ürünleri bu şirketlerin kendileri adına temin etmesini talep ediyor ve ardından da süreç sonunda adreslerinde veya kargo alım merkezlerinde ürünlerini teslim alıyorlar. Bu doğrultuda Brendfoni’nin pazaryeri olarak önemli bir değişimi başlattığını ve Türkiye üzerinden çok sayıda markayla iş birliğine gittiklerini belirten Ahmadov, Brendfoni ile Azerbaycan’da büyük bir e-ticaret kültürü yaratmaya başladıklarını ve bu sayede 2021 sonunda 500 milyon liralık ciro hedefine ulaşacaklarını ifade ediyor.
300 milyonluk BDT pazarına açılmaya hazırlanıyor
Brendfoni.com.tr, 2022 yılında Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Gürcistan, Rusya, Beyaz Rusya ve Ukrayna’yı kapsayan Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) bölgesine hızlıca açılarak ilgili ülkelerde kuracağı ofislerle ve güçlü e-ticaret lojistiği altyapısıyla gelişmeye açık bu pazarlarda da lider konuma gelmeyi hedefliyor. 2023 sonuna kadar Türkiye e-ticaret satıcılarını 300 milyon nüfusa sahip BDT bölgesi ile buluşturmayı amaçlıyor.
Türk markaları için “Bedava Kargo” imkanı sunacak
Brendfoni öncesinde Türkiye’den online alışveriş yapan bir Azerbaycan tüketicisi her paket için 50-80 TL’lere varan kargo ücretleriyle karşılaşırken Brendfoni yaptığı yatırım ve kurduğu lojistik altyapısıyla Türkiye’den Azerbaycan tüketicisine ulaşması gereken ürünleri zaman zaman “Kargo Bedava” yaklaşımıyla ücretsiz ulaştırma, normal şartlarda ise neredeyse Türkiye dahili kargo fiyatlarına denk fiyatlarla ulaştırma garantisini sunuyor. Ürün maliyeti dışında ikinci bir yüksek maliyetle karşılaşmayan tüketiciler online alışveriş konusunda iştahını artıracak. Öte yandan, e-ticaret sektörünün en büyük sorunlarından olan iade konusu ise Brendfoni tarafından “Mutlu İade” yaklaşımıyla üretici marka süreçten bağımsız tutularak, tüketiciye para iadesi yapılarak müşteri ve marka memnuniyetiyle çözülecek.
Brendfoni’de hangi ürün kategorilerine ağırlık veriliyor?
Tamamen Azerbaycan tüketicisini hedeflediklerini ve giyim, aksesuar, ayakkabı, çanta, ev tekstili gibi farklı birçok kategori altında satışların yapıldığını belirten Nicat Ahmadov, “Genellemek gerekirse, müşterimizin ihtiyacından doğan bir marka ve platform olmamızdan kaynaklı müşterimizin ağırlık verdiği her kategoride çalışmalarımız hız kesmeden sürüyor. ARGE sürecimizde elimizde oluşmuş olan ciddi anlamda değerli verileri baz alarak talebin ve ihtiyacın olduğu her alanda en iyisi için çalışıyoruz” dedi.