IBM, veri kullanımında ve esneklikte artış elde etmek için tasarlanan depolama portföyünde büyük inovasyonlar gerçekleştireceğini açıkladı.
Şirket, ilk olarak 2021 yılının ikinci yarısında konteyner tabanlı yeni bir yazılım tanımlı depolama (SDS) çözümü olan IBM Spectrum Fusion çözümünü pazara sunmayı planladığını açıkladı. Çözüm, IBM’in genel paralel dosya sistemi teknolojisini ve veri koruma yazılımlarını bir araya getirerek, işletmelere ve bu işletmelerin uygulamalarına veri merkezinde, Edge ve hibrit bulut ortamları genelinde verilere kesintisiz erişime yönelik basit ve daha az karmaşık bir yaklaşım sağlamak üzere tasarlanacak.
IBM ayrıca, yüksek performanslı çözümlerden oluşan IBM Elastic Storage System (ESS) ürün ailesine güncellemeler getirdi:
- Yüzde 10 daha fazla depolama kapasitesi sunan yenilenmiş ESS 5000
- Kendinden önceki sistemin iki katı okuma performansı sunan yeni ESS 3200
Hibrit bulutun benimsenmesi arttıkça, ağın uç kısımlarını yönetme ihtiyacı da artıyor. Aksi takdirde; coğrafi olarak dağınık ve veri merkeziyle bağlantısı olmayan Edge Bilişim, analitik ve yapay zekaya yüklenebilecek büyük miktarda veriyi zorlayabiliyor. Edge de tıpkı dijital evren gibi genişlemeye devam ediyor ve giderek daha da bağlantısız veri kaynakları ve siloları oluşturuyor. IDC’nin yakın zamanda yayınladığı bir rapora göre, dijital mühendisliğin BT (Bilgi Teknolojileri) ve OT (Operasyonel Teknolojiler) yakınlaşmasını hızlandırmasıyla, Edge altyapısında devreye alınan yeni operasyonel süreçlerin sayısı bugün yüzde 20’nin altındayken 2024 yılında yüzde 90’ın üzerine çıkacak. IDC, 2022 yılına kadar da tasarımı gereği hibrit bir iş modeline geçiş yapan kuruluşların yüzde 80’inin, iş çevikliği ve gerçek zamanlıya yakın içgörüler sağlamak üzere yapay zeka destekli ve güvenli Edge altyapısı harcamalarını 4 kat artıracağını tahmin ediyor.
Konuyla ilgili olarak IBM Storage Systems Genel Müdürü Denis Kennelly şunları söyledi: “Uygulamaları oluşturmak, devreye almak ve yönetmek için; Edge’den veri merkezine ve buluta, verilerin hızlı bir şekilde kullanılabilmesini sağlamaya yardımcı olacak gelişmiş yeteneklere ihtiyaç var. Bu göründüğü kadar kolay değil ama temel bir veri katmanı, konteynerli bir bilgi mimarisi ve doğru depolama altyapısı ile başlamak mümkün.”
IBM Spectrum Fusion Yakında Piyasada
Konteyner tabanlı bir hiper birleşik altyapı sistemi olarak sunulması planlanan IBM Spectrum Fusion; 2021 yılının ikinci yarısında piyasaya sürülecek. Hesaplamayı, depolamayı ve ağ oluşturmayı tek bir çözüme entegre edecek olan sistemin; bulut ve Edge veri merkezleri için yazılım tanımlı depolama sağlaması hedefleniyor. IBM Spectrum Fusion, küresel çapta kullanılabilirlik yeteneklerinin yanı sıra, işletmelerin bulut hizmetlerini Edge’de, veri merkezinde ya da genel bulutta tek bir yönetim bölmesiyle tam olarak yönetebilmelerine yardımcı olmak için IBM Cloud Satellite ile de entegre olacak. IBM Spectrum Fusion, aynı zamanda birden çok Red Hat OpenShift kümesinin yönetilmesi için Red Hat Advanced Cluster Manager (ACM) ile de entegre olabilecek şekilde tasarlanıyor.
IBM Elastic Storage System Ürünleri Geliştiriliyor
Piyasaya sürülen yen IBM ESS modelleri ve güncellemeleri arasında şunlar yer alıyor:
- Küresel Çapta Veri Güçlendirmesi: IBM ESS 3200, kendinden önceki ESS 3000 sistemine kıyasla yüzde 100 oranında bir okuma performansı artışı sunuyor.[6] Performansına ek olarak 3200, yüksek verim ve düşük gecikme süresi için 8 adede kadar InfiniBand HDR-200 ya da Ethernet-100 bağlantı noktasını destekliyor. Sistem ayrıca 2U düğüm başına 367 TB’ye kadar depolama kapasitesi sağlayabiliyor.
- Petabayt Kapasitesi Genişliyor: Bunlara ek olarak IBM ESS 5000 modeli, eskisine kıyasla yüzde 10 daha fazla yoğunluğu destekleyerek toplamda 15,2 PB’lik bir depolama kapasitesi sağlayacak şekilde güncellendi. Ayrıca tüm ESS sistemleri artık Red Hat Ansible’nin en son sürümüyle otomatikleştirilen, hızlandırılmış konteynerli devreye alma yetenekleriyle donatıldı.